Monday, November 10, 2008

Baju Pengantin Mak Andam Bab 4

BAB 4
Myvi SE berwarna merah perlahan-lahan cuba membelok ke kiri simpang. Tu dia. Khemah canopy berwarna putih elok tersergam. Agak besar jugak kenduri Pak Azit yang dikatakan oleh Che Mat tadi. Makan free la orang-orang Kampung Sri Kinta esok. Kelihatan orang kampung sedang sibuk menyediakan juadah makanan untuk kenduri esok. Walaupun dah masuk dunia internet, dunia handphone 3G, dunia wireless tanpa sempadan adat gotong royong tak dilupakan. Sini kampung. Memang patut dikekalkan adat bergotong royong ni. Kalau di bandar, mana ada orang nak bergotong royong macam ini. Semua orang sibuk membina masa depan, membina kerjaya, mencari duit semata. Kalau nak buat kenduri kendara tak payah susah-susah nak masak, tempah ajer dengan catering service. Jemputan cuma perlu datang makan sahaja. Mungkin kerana itu orang-orang kota lebih suka buat hal mereka sendiri-sendiri. Kadang-kadang tu jiran sebelah menyebelah pun boleh buat tak kenal. Nasib aku kenal baik dengan Kak Hasmah sekeluarga yang tinggal di depan rumah sewa aku di Putra Damai itu. Itupun secara tak sengaja, malam-malam buta pergi ketuk pintu rumah Kak Hasmah sebab nak mintak suami dia tolong ajarkan macam mana nak pasangkan DVD player yang baru beli dekat tv. Dah berserabut wayar kuning hijau merah puteh. Manual book dah naik lunyai. Tapi skrin tv tetap hitam legam. Malam tu pulak masing-masing nak tunjuk bakat jadi Mike Gyver. Sampai ke sudah, DVD yang baru dibeli tetap jugak tak boleh berfungsi.
Dan dengan bantuan yang diberikan oleh Kak Hasmah dan suaminya, maka pada malam itu jugaklah aku, Anis, Iwa dan Aida melayan Harry Potter sampai ke pagi. Nasib esoknya hari Sabtu. Dari tahun pertama Harry masuk belajar di Sekolah Hogwarts sampai la dia masuk ke tahun kelima. Cerita budak-budak yang ditonton oleh budak-budak perempuan yang dah boleh nak jadi mak budak pun. Itulah penangan siri Harry Potter ini. Peminat tak kira usia. Tengah hari, pakat ramai-ramai, tutup semua tingkap, bentang tilam toto masing-masing, semua qada tidur. Citt!!!.. Baik punya aktiviti dihujung minggu. Nasib hari tu, aku punya kuliah satu hari dibatalkan. Kalau tak aku terpaksa jadi halimunan ghaib dari kelas sebab mau qada tidur.
Kereta diparkir ditepi jalan berhampiran rumah pengantin. Dengan dua tangan yang ada, Aleeya membawa segala peralatan dan pakaian pengantin. Dia menuju ke rumah pengantin perempuan itu. Semua mata memandang ke arah Aleeya. Apa aku tertinggal batang hidung di dalam kereta ke tadi. Semua orang kat sini pandang aku macam aku tak berhidung ajer gayanya. Dup..dap…dup..dap..Bunyi jantung berdegup-degup macam bunyi enjin motobot.
Belum sempat memberi salam, ahli keluarga si pengantin perempuan terus menyerbu ke arah Aleeya. Ni apa hal ni. Dah rasa nak patah balik buat larian pecut seratus meter bila kena serbu ramai-ramai macam ni.
“Apasal mak andam lambat sangat sampainya ni. Bakal pengantin kat dalam bilik dah tak senang duduk. Mana ker gayanya pun. Majlis akadnya lepas Isyak. Ni nak dekat pukul tujuh malam. Pengantin tak bersiap-siap lagi.” Suara seorang makcik yang aku tak sempat nak berkenalan terus menerjah tanpa sempat memberi salam mukadimah mesra-mesra terlebih dahulu.
“Maaf makcik. Saya sesat tadi.” Nak taknak kena mintak maaf jugaklah. Dah salah aku. Datang lambat. Tapi, bukan salah aku. Wedding card ni yang salah. Tapi nak salahkan wedding card buat apa. Bukan wedding card ni bukan boleh say sorry pada tuan rumah pun. Patut salahkan orang yang design wedding card ni, Lepas tu jangan lupa salahkan tokei kedai printing yang tak hati-hati bila buat kerja. Sebab dia aku dapat susah.
“Dah sampai ker Mak Ngah?” Datang satu suara dari arah belakang.
“Dah sampai dah ni.”
Seorang perempuan muda seusia dengan Kak Ana terus menarik aku masuk ke dalam bilik. Kesian dia. Termengah-mengah. Nafasnya turun naik. Aku tegak berdiri memerhati perempuan muda tersebut.
“Dik!!.. tunggu apa lagi. Cepatlah. Akak dah lambat ni.” Segera dia memberi arahan titah berdaulat menjunjung kasih kepada Aleeya. Alamak, mak andam mana pulak Ana hantar kat rumah aku ni. Gaya blur tak tau apa-apa ajer.
Aleeya tersentak. Ini ker pengantin perempuan yang perlu dia solekkan. Macam mana aku boleh berdiri tegak gaya ala tiang bendera Datanran Merdeka kat dalam bilik ni, sedangkan orang semua tengah kalut sebab pengantin perempuan tak bersiap-siap lagi.
“Yer..yer kak.” Memanglah aku tak boleh disergah macam tu. Kalau disergah terus jadi gagap nak bercakap pun terkeluar sepatah-sepatah.
“Panggil Kak Lina ajer. Ini Aleeya kan. Jenuh call tadi. Kenapa tak angkat.”
Aleeya mengeluarkan handphone dari dalam kocek seluar jeans yang dipakai. Alamak!!.. macam mana tak perasan bateri handphone boleh kong terus ni. Kong sekong-kongnya.
“Bateri kong ar Kak Lina.” Aleeya berkata sambil menunjukkan handphone yang sememangnya telahpun habis baterinya.
“Tak apa la Aleeya. Aleeya tau kan nak buat apa. Tunggu apa lagi. Cepatlah.”
Aleeya mengangguk. Beg berbentuk sebuah kotak itu dibuka. Tue dia.. Segala macam alatan solek menyolek terdapat di dalamnya. Semua berjenama M.A.C. Ni M.A.C original bukan yang jual melambak-lambak tiga sepuluh ringgit di Gerbang Malam. Tanpa membuang masa, Aleeya terus menjalankan kerja yang telah diamanahkan oleh Kak Ana kepadanya. Mula-mula muka pengantin dibersihkan. Krim muka disapukan terlebih dahulu agar memberi kesan yang lebih cantik apabila terkena flash camera. Itu petua Kak Ana yang turunkan. Bukan suka-suka hati ambik petua yang turun dari langit. Kemudian muka bakal pengantin disapu dengan sejenis krim yang dipanggil concealer. Concealer berfungsi untuk menutup segala macam parut atau kesan-kesan jagat dimuka. Diikuti pula dengan foundation. Untuk muka Kak Lina yang tak banyak sangat masalah, Aleeya menggunakan foundation berbentuk liquid. Foundation tadi disapu rata dengan menggunakan span. Bedak diratakan keseluruh muka. Yang asas-asas dah settle. Sekarang masuk part nak match warna pembayang mata dan blusher pulak. Aleeya mahu mata Kak Lina kelihatan lebih dramatik dan segar pada malam dia diijab kabulkan. Jadi untuk itu, teknik solekan mata Smokey eyes paling sesuai. Lagipun majlis akad nikah Kak Lina berlangsung pada waktu malam. Jadi memang sesuai sangat. Pipi yang telah pun elok disapu blusher mengikut kesesuaian warna kulit Kak Lina itu kelihatan cukup sempurna bak pauh dilayang. Akhir sekali, pemerah bibir pelengkap solekan. Siap satu kerja.
Sekarang turn mahu siapkan bakal pengantin dengan segala jenis hiasan yang Kak Ana dah sediakan ini. Mula-mula dengan cermat Aleeya membantu Kak Lina mengenakan baju untuk majlis akad nikahnya. Sepasang persalinan lace dengan potongan kebaya Indonesia dipadankan dengan kain batik lepas bersusun tingkat dihadapan menambahkan keayuan kepada si pemakai. Rambut paras bahu Kak Lina disanggul rapi kemudian ditutup dengan anak tudung yang siap dijahit manik-manik Swarovski. Sehelai selendang panjang berwarna senada dikenakan dikepala bakal pengantin. Lilit kanan, lilit kiri, tarik depan, tarik belakang. Lepas lilit-lilit, lepas tarik-tarik pinkan sekemas-kemasnya. Veil panjang had pinggang dipinkan diatas kepala bakal pengantin yang telah sedia cantik bertudung. Veil dipasang kemas-kemas agar tidak terjatuh. Sebuah tiara berwarna silver dengan hiasan batu dan mutiara diletakkan sebagai pelengkap hiasan dibahagian kepala pengantin perempuan. Tiara tadi disepit agar kedudukannya teguh dan kemas.
Akhir sekali, seutas rantai panjang dipakaikan dileher bakal pengantin. Siap. Aleeya memandang sekali lagi wajah Kak Lina yang sudah siap disolek. Final touch diberikan ke atas wajah Kak Lina agar solekan tadi nampak lebih sempurna. Setelah berpuas hati Aleeya menyuruh Kak Lina melihat keseluruhan wajahnya dicermin. Kak Lina tersenyum.
“Not bad. Tak sia-sia Leeya jadi protégé Ana. Betul jugak cakap Ana dekat akak, Leeya pun ada magic touch macam dia yang boleh buat saper-saper terkena sentuhan magic you all berdua boleh berubah rupa.” Ikhlas pujian yang diberikan oleh Kak Lina kepada Aleeya. Sungguh. Nampak cantik. Memang dari yang biasa-biasa dah jadi lain dari yang biasa.
Aleeya hanya tersenyum mendengar pujian yang diberikan. Bangga wei bila orang puji hasil kerja kita. Dia sendiri tidak menyangka kurang dari dua jam, si bakal pengantin siap didandan, siap disolek dengan sempurna.
“Aleeya nanti teman akak pergi masjid ek.” Pinta Kak Lina.
Aleeya membuntangkan biji mata. Ah!!! Sudah. Dikatakan aku cuma berfungsi menjadi mak andam yang tolong andamkan pengantin ajer kat sini. Ni apa kes sampai mahu pergi ke masjid pun aku kena ikut sekali. Ada dalam senarai tugas seorang mak andam ker.
“Taknak ar kak. Segan ar. Dah la pakai tee sama jeans ajer ni. Malu ar nak masuk masjid pakai macam ni. Sungguh tak bersopan santun punya anak dara.” Aleeya cuba menolak. Betul apa. Ada ker dengan pakai Levis skinny jeans dengan tee nak masuk dalam masjid. Buat malu keturunan ajer.
“Alah… okey what. Leeya pakai tudung. Tee pun lengan panjang. Kira dah okey dah tu. Akak tak ada kawan nak teman pergi masjid ni. Tolonglah yer.” Kak Lina seakan merayu.
Dahi Aleeya sudah berkerut seribu. Tangan kiri dipicit-picit ke dahi. Sungguh ar. Aku dah pening tapi dipaksa buat macam-macam. Kes merayu-rayu yang aku lemah ni. Macam mana ni. Takkan nak cakap dekat Kak Lina yang baru aku kenal ni aku tak boleh pergi. Aku segan nak masuk masjid dalam pakaian yang macam ni. Nanti apa orang kata. Tak pasal-pasal aku dituduhnya anak Melayu yang tak tau etika berpakaian yang macam mana kalau nak masuk ke rumah ibadat. Malu ar kalau kena tegur pasal benda-benda macam ni. Kelentong ajer. Anggap aku tipu sunat.
“Leeya tak boleh masuk masjid kak. Sekarang ni bendera Jepun tengah cantik berkibar.” Baik punya alasan. Itu ajer alasan yang rasa-rasanya boleh diterima pakai oleh semua orang. Padahal baru minggu lepas aku habis period. Hehehee… Hentam sajer lah…
“Lor.. yer ker..” Kak Lina mengeluh panjang. Macam bunyi orang kecewa pun iya jugak.
“Tak apa lah. Tak dapat teman sampai dalam masjid, Leeya ikut akak sampai luar masjid pun tak apa. Tunggu kat luar. Akak nervous ni dik.” Sekali lagi Kak Lina cuba pujuk rayu Aleeya.
Apalah Kak Lina. Selalu orang kata ‘dah dapat betis nak peha’, tapi akak yang sorang ni pulak tak dapat peha kaki ayam pun jadi. Tapi boleh diterima pakai jugak dengan logic akal, sekurangnya kaki ayam kalau dibuat sup memang sedap. Kalau di restoran Thai mahunya sampai sepuluh ringgit sepinggan kecil kerabu kaki ayam. Kalau dalam tak boleh masuk, siapa berani halang aku tunggu pengantin dekat luar masjid. Kena pergi jugak ker ni??..
“Okeylah akak.” Nak tak nak Aleeya terpaksa menurut.
“Mencinyer aku kena paksa-paksa ni.” Di dalam hati Aleeya merungut sendiri.
“Good. Naik satu kereta dengan akak yer.”
“Eh.. Tak apa ar kak. Leeya boleh drive sendiri.” Aleeya cuba menolak. Apa ni. Dah la tak kenal dengan suku sakat ahli keluarga bakal pengantin ni, takkanlah nak duduk menumpang dalam satu kereta padahal kereta sendiri elok tersadai kat tepi jalan tu.
“Naik sekali dengan akak la. Senang. Lepas tu Aleeya tunggu ajer dekat kereta.”
Dahi Aleeya sudah pun jelas kelihatan berkerut. Sungguhlah aku tak suka diarah-arahkan orang macam ni. Bila semua ini akan berakhir. Terasa saat-saat macam ni nak balik rumah, mandi, terus tidur. Tak payah nak fikir-fikirkan apa-apa pun. Tapi nak buat macam mana. Aku datang sini atas arahan bos besar Butik Seri Pengantin. Karang tak pasal-pasal Kak Lina pergi mengadu dekat Kak Ana. Tak pasal-pasal jugak bayaran dipotong. Kak Ana bukan boleh jangka apa dia nak buat. Dari apa yang Kak Lina duk sibuk bercerita dengan aku semasa aku sibuk-sibuk duk solekkan dia tadi, dia orang berdua dulu satu kroni masa studi dekat UiTM. Patutlah Kak Ana beria-ria benar menyuruh aku tolong coverkan kerja dia kat sini. Member satu kroni mahu kawin. Tapi dia tak dapat datang. Terpaksa aku mewakilkan diri. Keluhan dilepaskan.
“Okey.” Ringkas jawapan Aleeya. Walaupun ringkas tapi bernada lemah.
“Hah.. Macam tu la adik akak. Jom cepat. Orang semua dah tunggu dekat luar tu.”
Dalam kepala Aleeya sempat berfikir-fikir. Patutlah kakak-kakak berdua ni boleh jadi satu kroni. Kepala dua-dua sama. Macam mana aku boleh termasuk di tengah-tengah kepala gila-gila ini pun aku tak tau. Sedar diri. Memang aku pun kepala boleh tahan gila-gila jugak, tapi aku gila-gila dengan segolongan seusia aku ajer. aku golongan adik-adik, diorang golongan kakak-kakak nasib tak masuk group makcik-makcik ahli mesyuarat tingkap.
Tiba di perkarangan masjid, kelihatan rombongan pihak pengantin lelaki telah sampai terlebih dahulu. Mengikut kata Kak Lina, rombongan pengantin lelaki bertanggak di rumah Mak Long Kak Lina yang tinggal tidak jauh dari masjid ini. Boleh tahan segak bakal pengantin lelaki Kak Lina ini. Sementara menunggu majlis akad nikah berlangsung di dalam masjid, Aleeya hanya duduk di dalam kereta. Seperti yang dia harapkan. Di dalam kereta, Aleeya bersandar kepenatan. Aku pun tak paham kenapalah aku kena berada di sini. Aku kalau tak disebabkan dipujuk rayu Kak Lina tadi, rasanya tak kuasa mahu turut serta untuk upacara ini. Lebih baik duduk diam-diam di rumah pengantin. Dah tentu-tentu boleh makan nasi. Macam lepas ni dah tak ada kerja. Pada hal lepas majlis ini, ada pulak majlis malam berinai besar. Lepas majlis malam berinai besar pulak acara tangkap-tangkap gambar pengantin dalam pakaian pelbagai bangsa pulak. Pukul berapalah semua ini akan berakhir. Sungguh. Aku memang dah penat sangat ni. Rasa ini yang pertama dan terakhir aku ambil kerja Kak Ana ini. Nampak senang. Tapi sebenarnya azab wei…

Sedang asyik, Aleeya melayan perasaan, melayan blues seorang diri kelihatan jurukamera keluar dari masjid sambil merakamkan detik-detik manis pasangan yang baru sah bergelar suami isteri itu. Lalu, Aleeya keluar dari perut kereta apabila melihatkan semua orang sudah keluar dari dalam masjid. Aleeya hanya berdiri menyandar pintu kereta yang tertutup sambil memerhati Kak Lina dengan suami tercinta mengabadikan detik-detik manis di dalam hidup mereka ke dalam lensa kamera. Jelas terpancar kebahagian bila cinta yang suci itu direstui oleh kedua keluarga dan diakhiri dengan ikatan pernikahan.
“Aleeya!!”.
Lamunan Aleeya tiba-tiba terhenti apabila terdengar suatu suara memanggil namanya. Aleeya memandang ke arah dari mana datangnya suara itu. Kelihatan Kak Lina sedang melambai-lambaikan tangan ke arah Aleeya dan memberi isyarat agar datang kepadanya. Aleeya dengan segera datang kearah Kak Lina. Tisu peket yang telah sedia di tangan dikeluarkan sehelai lalu ditekan-tekan perlahan-lahan ke wajah Kak Lina yang sudah berpeluh itu.
“Berapa kali abang Kak Lina baru lepas tadi?” tanya Aleeya seakan berbisik di telinga Kak Lina. Sengaja diajukan soalan yang agak nakal itu kepada Kak Lina.
“Sekali ajer dik.” Jawab Kak Lina dengan senyuman mekar dibibir.
“Wahh!!.. Terror la abang akak. Ini mesti dah praktis banyak kali ni.” Kali ini suara Aleeya sedikit kuat.
Serentak itu, hinggap satu cubitan di lengan kanan Aleeya.
“Adoii!!... sakit ar kak.” Aleeya mengerang perlahan. Melebih nampak kakak sorang ni. Main cubit-cubit.
“Cover sikit dik.”
Aleeya terus tergelak kecil mendengar jawapan yang keluar dari mulut kak Lina itu. Nak cover mendanyer. Yang jadi pengantin Kak Lina. Bukan aku. Yang kena cover-cover, kena control ayu Kak Lina. Bukan aku.
“Aleeya jom ambik gambar sekali.” Pinta Kak Lina sambil menarik tangan Aleeya.
“Eh.. tak apa ar kak.” Aleeya menolak. Tak biasa. Kak Lina dengan aku bukan ada apa-apa pun ikatan persaudaraan. Menjadi sahabat pun bukan. Kenapa mesti jadi minah enter frame pulak ni.
“Jom la. Meh sini akak kenalkan. Ini suami akak. Muhammad Khairul Irfan. Aleeya panggil Abang Irfan ajer.” Kak Lina memperkenalkan suami tercinta.
Aleeya mengangguk. “Haa.. Hai bang.” Tangan dilambai ke arah Abang Irfan.
“ Abang kita ambil gambar dengan mak andam yang ditempah khas ni sekali ek.”
“Okey.” Idea yang dipersetujui oleh si suami.
“Tak payah lar kak.” Kepala mula berpusing-pusing mencari alasan.
“Eermm.. aaa… mak Leeya kata tak baik kalau ambik gambar bertiga kak.” Hentam sajalah. Dah itu ajer yang terlintas dekat kepala masa ni.
“Kalau tak boleh bertiga, kita ambik berempat.” Abang Irfan pula mencelah.
Aleeya membulatkan mata. Kalau aku minah enter frame. Siapa pulak yang nak jadi mamat enter frame gambar.
“Zain sini jap.” Suami Kak Lina memanggil seorang lelaki yang sedang bersembang-sembang dengan pihak pengantin perempuan. Barangkali adik atau pun saudara mara suami Kak Lina.
Aleeya memaling muka ke tepi. Dah tak tau macam mana bentuk muka aku sekarang ini. Dahi dah berkerut-kerut. Muka dah berminyak. Lesu campur penat. Macam mana nak ambil gambar dengan mempelai.
“Aleeya.”
Aleeya tersentak. Kenapalah Kak Lina ni suka sangat main kejut-kejut orang ni. Kalau ada sakit jantung dah lama jadi arwah.
“Akak ni. Suka kejut-kejutkan orang. Kalau Leeya ada sakit jantung alamatnya wassalmu lah kat sini.” Slumber Aleeya menuturkannya.
Kak Lina ketawa mendengar kata-kata yang terkeluar dari mulut Aleeya.
“Sembang apa lagi ni. Hah!!.. Leeya ni kawan abang. Zain. Zain ini Aleeya.Tadi Leeya kata mak Leeya cakap tak elok kan ambik gambar bertiga. Sekarang dah berempat. Bagus betul budak ni. Anak yang mendengar cakap mak dia.” Abang Irfan berkata sambil tangan kiri menepuk bahu pemuda disebelahnya.
Aleeya mula mengerutkan dahinya apabila memandang wajah pemuda yang segak berbaju melayu cekak musang berwarna putih lengkap bersamping tenunan Terengganu berserta songkok hitam dikepala. Macam pernah kulihat muka ini.. tapi dimana ya?? Mengulang kembali dialong Yassin Senario dalam filem Senario Lagi. Macam kenal. Aarrgghh… Kenapa kepala susah sangat nak ingat siapa dia. Macamlah satu jam tadi pergi telan dua biji pil pelupa sampai boleh jadi lupa dengan semua benda.
Pemuda itu tersenyum kepada Aleeya.
Aleeya membuntangkan biji mata. Mulut dah ternganga luas. Tapi cepat-cepat ditutup kembali sebelum ada lalat yang berani masuk. Memanglah aku macam ingat-ingat lupa dengan muka mamat ni. Ini mamat yang aku jumpa dekat kedai Che Mat petang tadi. Apa punya petaka datang menimpa ini. Sungguh. Dunia ini bulat. Dunia ini kecil. Pusing-pusing pasti kita akan terjumpa dengan orang yang sama. Baru tadi doa-doa supaya tak terjumpa lagi mamat ini. Sekarang. Dia dah berdiri betul-betul depan mata. Kalaulah aku ada magic power, nak ajer aku menghilangkan diri balik rumah sekarang jugak. Tak pun kalau aku ada selimut yang boleh buat diri jadi halimunan macam dalam filem Herry Potter tu, memanglah sekarang jugak aku selimutkan diri aku ni.
“Okey. Sekarang semua ready yer. Diri rapat-rapat. Yang cik adik sebelah tu apasal jauh sangat tu. Rapat sikit. Nanti nampak separuh badan ajer dalam gambar.” Jurukamera bertugas cuba memberi arahan kepada kami agar shoot yang akan diambil nanti nampak cantik.
Aleeya mengetap bibir. Sengaja betulah si cameraman ni. Ngeee…
“Okey. Ready for take. One, two, three…cheessee.”
Aleeya hanya tersenyum bersahaja. Tak tau nak ditafsir macam mana rupa senyuman aku tadi. Macam kerang busuk, lala busuk, tiram busuk yang mana satu aku pun tak berapa pasti.
Mula-mula sekeping. Lepas tu sekeping lagi. Lagi… lagi… dan lagi. Dalam malu-malu tadi, rasa-rasanya dekat sepuluh keping la gambar Aleeya tersesat dalam album kahwin Kak Lina. Selesai sessi bergambar beramai-ramai bersama-sama ahli keluarga, kedua mempelai mula bergerak ke rumah pengantin perempuan untuk menjamu selera.
Kak Lina dan suami naik satu kereta. Entah macam mana Aleeya tercampak naik satu kereta dengan kawan suami Kak Lina. Nak buat macam mana. Nak naik kereta dengan pengantin baru Aleeya segan. Takkan nak berhimpit-himpit. Nasib kawan Abang Irfan yang entah saper-saper namanya itu, kasi offer baik punya tumpang Chevrolet Optra dia. Walaupun rasa macam malu nak tumpang sekali, tapi dah tak ada pilihan. Takkan nak buat keras kepala mahu buat acara marathon jalan kaki malam-malam buta ini. Memang jarak tak berapa nak jauh dengan rumah pengantin. Tapi malam-malam macam ni takut kalau-kalau terjumpa H.A.N.T.U. Mintak simpang. Nauzubillahminzalik.
Di dalam kereta, yang dikasi tumpang dengan yang baik sangat memberi tumpang masing-masing diam sahaja. Bukan Aleeya malas mahu beramah mesra. Tapi tak akan lah dia yang nak mulakan dulu. Buat malu muka ajer. Dah ler petang tadi punya kes pun belum hilang lagi kesan malunya. Jangan nak buat hal. Jangan suka-suka nak kasi malu diri sindiri. Hatinya berperi.
Sampai di rumah pengantin, Aleeya terus keluar dari Chevrolet Optra milik orang yang kasi tumpang itu.
“Thanks.” Sepatah perkataan yang terkeluar dari mulut Aleeya sebelum dia berlalu pergi.
“Errmm..Meenachi Leela Ji. Nice to meet you!” Tiba-tiba datang suara dari belakang.
Mendengar ajer kata-kata dari belakang itu, Aleeya terus berpaling pusing kepala lipat maut. Dilihat Encik Chevvy itu sedang tersenyum sambil menahan ketawa. Kening Aleeya naik sebelah ala-ala penyanyi lentik Ziana Zain. Mata dibulatkan. Dia mendengus geram. Terus berpusing dan berjalan laju-laju menuju ke rumah pengantin.

2 comments:

norul'ainmatsom said...

hahahaha...
klaka lar...

Anonymous said...

saya nak tau la camne awak customize layout di blog ni? Setiap cerpen awak boleh search list setiap bab. Blh saya tahu? Tq