Thursday, December 17, 2009

Awatif Bab 4

Bab 4
Hari ini pagi-pagi lagi Awatif sudah menyiapkan semua kerja rumah. Selepas subuh, dia terus melakukan tugas mengemas rumah. Tidak seperti selalu, biasanya selesai sahaja solat Subuh dia pasti akan berlingkar semula di atas katil. itulah kerja yang dilakukan semenjak tamat SPM. Dia menjadi suri rumah tangga meringankan kerja emak di rumah. Bila menginjak ke petang pasti dia kaan tolong menyibuk di kolam ikan keli abah. Nak bekerja di Bandar abah tak bagi. Abah suruh duduk diam-diam di dalam kampong ini sementara menunggu result peperiksaan keluar.
Di dapur, Awatif lincah membantu emak memasak. Agak kelam kelibut juga Awatif di dapur kerana mahu cepat siap semuanya. Cepat dia masak, cepatlah dia boleh ke lokasi pengambaraan tersebut. Dia bagai sudah tidak sabar lagi mahu bertemu dengan Amanda. Maklumlah malam tadi dia sudah berjaga sehingga ke pukul empat pagi kerana mahu menyiapkan buku skrap khas untuk ditandatangani oleh Amanda. Bila mengenangkan buku skrap yang sudah hancur bahana angina bah tu buat dia sedikit sebal. Tak pasal-pasal dia kena buat buku skrap baru pulak. Nasib baik sahaja Nabila sudi memberi secara percuma majalah-majalah lama miliknya itu. Kalau tidak mana nak dicari gambar-gambar Amanda zaman dahulu kala. Berkat usaha kerasnya semalaman buku skrap tersebut Berjaya juga disiapkan.
“Emak, semua dah siap. Tif nak keluar.” Awatif berkata kepada emak sebaik sahaja selesai menghidangkan makanan tengahari di atas meja.
“Nak ke mana kamu?” Mak Siah bertanya pelik. Matahari sedang naik di atas kepala ada hajat pulak anak daranya yang seorang ini mahu keluar.
“Alah mak ni.. Macam tak faham. Nak ke tempat Amanda tu la.” Beritahu Awatif dengan senyuman meleret di bibir. Dia bersandar malas di tepi meja makan sambil memandang emak yang bersungguh menumbuk sambal belacan di dalam lesung batu.
Lesung di tangan berhenti sambil mata memandang Awatif yang senang hati bersandar di tepi meja makan. Makcik Siah hanya menggeleng perlahan. “Kamu ni Tif. Itulah sebabnya abah kamu berhangin dengan kamu. Tak habis-habisnya dengan Amanda.” Ngomel Makcik Samsiah. Tangannya kembali menumbuk sambal belacan yang masih belum lumat lagi.
“Bolehlah yer mak. Dah janji dengan Amanda ni.” Ujar Awatif lagi.
“Baju yang teruk kena lumpur semalam dah basuh?” Soal Makcik Samsiah. Kini dia senang memasukkan air asam jawa ke dalam lesung pula.
“Malam tadi jugak Tif dah basuh mak. Boleh ye rmak. Kejap jer.” Jawab Awatif.
“Kamu jangan nak balik lambat. Karang bising lagi abah kamu tu. Semalam tu nasib ajer mood abah kamu tu baik. Kalau tidak memang bungkus kamu.” Pesan Makcik Siah. Semalam mujur sahaja angin suaminya okey bila melihat Awatif pulang dalam keadaan basah dan badan habis kotor terkena lumpur.
“Yerla mak.” Awatif terus naik ke atas. Dia mahu menyalin pakaian. Di atas katilnya sudah sedia berlipat tuala mandi milik Amanda yang digunakan untuk mengeringkan tubuhnya yang basah semalam. Buku skrap setebal lima puluh halaman penuh warna warni juga ada diletakkan sekali di atas tuala biru itu. Keduanya di bawa masuk ke dalam beg kertas. Awatif bersiap ala kadar. Hanya selesa bertocang tinggi dan bertshirt besar dan berseluar track dia sudah bersedia untuk bertemu Amanda.
“Mak pergi dulu.” Jeritnya dari halaman rumah saat kaki sudah pun mula mengayuh laju pedal basikal mauntain bike miliknya.


“Hey!!”
Awatif berpaling bila bahunya ditepuk lembut dari belakang. Melihat gerangan yang menepuk bahunya itu membuatkan Awatif mengukir senyum segaris. Kemudian dari senyum bertukar kepada sengih.
“Awak buat apa dekat sini?” Soal Linda apabila melihat Awatif Berjaya menyelinap masuk ked alam kawasan yang telah dipagar agar orang awam tidak mendekati pihak produksi membuat kerja mereka. “Macam mana awak masuk ke sini?” Linda tidak habis menyoal.
Awatif mengerutkan kening. “Masuk ajerlah. Lagi pun bukan ada tembok. Saya langkah ajer line merah yang ada ni.” Awatif menjawab polos.
Linda mengeluh perlahan.
“Saya nak jumpa Amanda. Bukankah Amanda sendiri yang suruh saya datang hari ini bawak buku untuk dia tandatangan.” Kata Awatif.
Linda mencebek. Dia kurang gemar bila ada peminat fanatic Amanda yang suka-suka hati memasuki kawasan pengambaran. Nanti tak pasal-pasal pulak dia kena marah dengan Ringgo tuan pengarah yang berkuasa kat dalam set pengambaran ini.
“Awak tau tak awak tak boleh masuk ke dalam set masa diorang tengah sibuk shooting?” Soal Linda.
“Alahh…Kak…Sekejap jer. Nak jumpa..”
“Bukan masalah sekejap atau lama masalahnya sekarang Amanda sedang berkerja dan awak tak boleh suka-suka hati masuk ke sini.” Cepat Linda memotong.
Awatif mencebek. Mulutnya diherot-herot mengajuk Linda berkata-kata. Dia geram dengan sikap Linda yang nak menyiga tak bertempat. Lebih sudu dari kuah. Memang betul apa yang wartawan tulis dekat dada majalah yang ada segelintir PR yang lebih sudu dari kuah. Amanda tak cakap apa, Linda pula yang melebih-lebih.
“Pergi duduk sana. Dekat orang ramai-ramai tu.” Arah Linda. Bibirnya dijuihkan kea rah sekumpulan peminat Amanda yang duduk berteduh di bawah pohon rendang di tepi tali air. Semuanya tidak tahan panas barangkali di sebabkan sekarang ini matahari sudah terpacak di atas kepala.
“Taknaklah kak. Cik Manda tu yang suruh ke sini tau.” Tukas Awatif.
“Jangan degil boleh tak. Kalau awak degil saya boleh panggil krew-krew di sini untuk halau awak.” Marah Linda. Temperaturenya naik tidak semena-mena bila melihat kedegilan budak hingusan ini.
“Panggillah. Ada saya kisah???..” Balas Awatif bersahaja.
“Eyhhh…Noks-noks sekalian. Kecoh-kecoh kat sini apa kes nih!!!” Sampuk Jojie yang kebetulan ingin mengambil kotak tisu baru di dalam van.
“Jie kau surah budak ni pergi dari sini. Karang bising director. Tu belum masuk mulut si diva popular tu.” Linda bersuara rendah kepada Jojie.
Jojie mengerling kea rah Awatif yang masih lagi bersahaja. “Adik…Dengar cakap mak ni yer….”
“Mak???” Soal Awatif sengaja.
Papp!!!
Bahu Awatif dipukul lembut oleh Jojie. “Jahat tau!!” Kata Jojie mesra. “Dengar cakap mak ni okey. Adik pergi duduk dekat orang ramai tu dulu. Nanti kalau shooting dah habis, mak panggil okey.” Sambung Jojie dengan mengangkat isyarat okey pada kedua belah tangannya. Matanya dikelip-kelipkan. Menari-nari bulu mata palsu ala Rozita Che Wan itu apabila matanya dikelip-kelipkan.
“Tapiiii…” Awatif menekan suaranya sedikit.
“Na..na..na.. No tapi-tapi.. Pergi tunggu dekat situ. Mak janji lepas Amanda habis shooting mak panggil. Okey!!” Pantas Jojie memotong sebelum sempat Awatif menghabiskan kata-katanya.
“Okey…” Awatif bersuara lemah.
“Kelas??” Soal Jojie lagi.
“Kellllll…..llllaaassss….” Balas Awatif. Dia terus berlalu ke arah pokok di mana ramai penduduk kampong berkumpul di situ untuk menyaksikan pengambaran babak untuk hari ini. Sempat juga Awatif menjeling kea rah Linda yang masih tegang lagi mukanya itu.
“Ngeee…” Linda mengetap bibir. “Geram betul aku dengan budak tu.” Kata Linda.
“Alahh kau ni Lin. Biasalah tu. Fanatiklah katakan. Macam kau dulu.” Kata Jojie sambil tersenyum meleret.
Pappp!!!
“Eyyhh..Sakitlah!!” Marah Jojie apabila belakang badannya menjadi mangsa pukulan Linda. Kalau dengan tangan tak apalah. Ini dengan diari berwarna hitam yang tebalnya tak agak-agak itu Linda gunakan untuk menguji kekerasan belakang badannya ini. Tak patut betul!!
Linda buat muka tak berdosa. Sardin ajer gayanya.
“Nasib tak mendatangkan kecederaan yang serius, kalau tak mak saman kau sejuta Lin.” Ngomel Jojie lagi.
Hampir ketawa Linda dibuatnya. Dasar sotong kering betul. Kena pukul sikit macam tu pun sampai nak saman-saman.
“Samanlah berapa juta kau nak saman Jie. Ada aku kisah.” Jawab Linda dan terus melangkah ke depan. Ketika lalu di sebelah Jojie mindanya mengisyaratkan sesuatu yang nakal. Sengaja tangannya kanannya yang jahat itu meluku kepala Jojie. Habis terpelanting barrey yang dipakai oleh Jojie lalu jatuh ke atas tanah.
“Lin!!!” Jerit Jojie apabila kali ini kepalanya pula menjadi mangsa tangan Linda yang jahat itu. “Puaka punya perempuan. Habis barrey mak nyah!!” Ngomel Jojie sendiri ketika mengutip semula barreynya yang jatuh ke atas tanah tadi.


---------------------------------------------------------------------------

Salam.

Terlebih dahulu Selamat Tahun Baru Maal Hijrah pada semua. Saya nak mintak maaf andai cerita Awatif ni nampak macam sikit kelam kabut. Macam yg sebelumnya, cerita ini terbina tanpa sebarang plot yg nyata. Hasil daripada kepala senget tukang karang yang suka-suka hati dia ajer nak menaip apa bila dia tengah boring. Maapkanlah makcik tu kalau ada yang dah terasa cerita ni macam tak realistik.

N3 slow sorry sesangat. Insyaallah tahun depan speed typing akan diperhebatkan.

Kepada yang nak balik kampung hati2 k. Saya pun dah tak sabor nak balik kampung malam ni. Hik3.

Salam sayang,
Eila.

Wednesday, December 9, 2009

Yes Boss!!

“Awak paham?” Ilham bertanya.
Kepala yang ditundukkan dari tadi sekadar mengangguk perlahan.
“Saya tanya, awak faham ker tidak?” Suara Encik Ilham naik lagi.
Ariyana mengangkat kepala apabila mendengar suara berfrekuensi tinggi dari lelaki yang kini merangkap bos di tempat dia berkerja. “Faham Encik Ilham.” Suaranya terketar.
“Bukan encik. Tapi Bos. BOS.” Balas Ilham.
Ariyana menelan air liur. “Faham bos.” Jawabnya perlahan.
“Kuat sikit?”
“Faham bos.” Suara Ariyana naik sikit.
“Bagus kalau faham. Sekarang awak boleh keluar.” Kata Ilham.
Ariyana sekadar mengangguk sebelum dia mengangkat punggung untuk keluar dari bilik bos barunya itu. Bos konon. Bos taik kucing!!!

*****

Sebaik sahaja gadis itu keluar dari biliknya, Ilham ketawa sendiri. Senang hari ini, dia dapat mengenakan budak baru yang abah carikan untuk menjadi setiausaha peribadi dia. Abah memang sengaja mencari gadis seperti itu untuk dijadikan setiausahanya. Maklum sahajalah, gadis itu gaya polos dan kampong habis. Tidak seperti senarai calon yang telah diusulkan kepada abah beberapa bulan dulu. Mulan, Maya, Sofera semua abah tolak mentah-mentah. Last-last abah pilih gadis berbaju kurung ini sebagai setiausaha merangkap pembantu peribadinya. Sengaja abah ini.
Kring!!
Butang intercom ditekan malas.
“Encik Ilham…errmm..Bos..Cik Mulan line two.” Sedikit tersekat suara Ariyana kedengaran dari corong intercom membuatkan Ilham tersengih lebar. Dia tahu pasti gadis ini takut bila pagi-pagi tadi sudah kena briefing panjang lebar.
“Ermmm…” Ilham sekadar menjawab ringkas.
Ariyana memandang intercom di mejanya. Dia mencebek sambil mengajuk gaya Ilham berkata tadi.
“Kenapa ni Yana. Pagi-pagi lagi dah ada macam yang tak kena akak tengok?” Tegur Kak Mai yang kebetulan mahu ke mesen fotostat yang terletak berhampiran dengan bilik Ariyana.
Ariyana sekadar menjuihkan bibir kea rah bilik Encik Ilham.
Kak Mai sekadar tersenyum sebelum berlalu. Dia sudah dapat agak Encik Ilham pasti tidak akan serasi dengan setiausaha barunya itu. Ariyana pilihan Datuk Maarof. Bukan pilihan Encik Ilham. Pilihan Encik Ilham pasti sahaja perlu badan cutting model, pakai skirt pendek nampak lutut dan rambut copper blonde ala minah saleh celup. Bukan patern pakai baju kurung teluk belanga dengan berhias ala kadar macam yang ada di depan mata ini.
Ariyana mendengus perlahan. Sedikit kurang senang dengan sikap Encik Ilham yang agak melebih itu. Datuk Maarof sahaja boleh bercakap baik-baik tetapi tidak anaknya. Sudahlah pagi tadi briefing mengenai senarai tugasnya jauh menyimpang dari skop kerja yang sepatut dia lakukan. Antaranya:-
1. Aturkan temujanji dengan ahli fan club yang dianggotai oleh gadis-gadis yang konon suka sangat dengan Encik Ilham tu.
2. Jika perlu temankan ahli fan clubnya itu pergi shopping.
3. Tugas-tugas lain akan diberitahu dari masa ke semasa.
Dan apa yang paling penting untuk semua senarai tugas yang diberikan itu adalah, ‘Jangan Sesekali Sampai Datuk Maarof Tahu’. Itu yang dipesan awal-awal. Encik Ilham memang banyak agenda. Datuk Maarof mengajikan Ariyana di sini adalah untuk menjadi PA kepada anaknya. Tak pasal-pasal anaknya itu memandai-mandai menyuruh dia pula menjadi PA kepada ahli fan clubnya.
Duduk yang tadinya hanya bersandar malas segera ditegakkan bila mendengar bunyi tombol pintu dipulas dari dalam bilik Encik Ilham. Fail yang ada di atas meja cepat-cepat dicapai dan diselak. Dia sedang buat-buat buzy.
Ariyana mengerutkan kening bila melihat Encik Ilham keluar dari pejabatnya dengan hanya memegang kunci kereta ditangan. Bukan pakcik ni ada meeting ker sekejap lagi. Detiknya di dalam hati.
“Bos nak ke mana ni?” Soal Ariyana.
Ilham berpaling. “Owhh..yer. Saya nak keluar sekejap.” Beritahunya selamba.
“Tapi lagi sepuluh minit bos ada meeting dengan board of director. Datuk chair.” Beritahu Ariyana mengenai mesyuarat yang wajib dihadiri oleh semua ahli lembaga pengarah.
Ilham menepuk dahi. Dia terlupa mengenai mesyuarat itu hari ini. masakan dia boleh membatalkan temujanji dengan Dayana tengah hari ini sedangkan ini yang dia nantikan. Dah lama dia cuba masuk jarum dengan model terkenal itu. Takkanlah peluang indah di depan mata nak dilepaskan macam tu ajer.
“Awak gorenglah apa pun pada Datuk. Katakan saya ada hal di luar.” Ringkas Ilham berkata dan terus berlalu pergi.
Ariyana sedikit tercengang mendengar kata-kata Encik Ilham itu. Boleh pulak macam tu….
“Hahh.. Am nak ke mana. Meeting dah nak start dah ni.” Tegur Datuk Maarof yang kebetulan mahu berjumpa dengan Ilham sebelum meeting bermula bagi membincangkan urusan bajet yang akan dibentangkan di dalam mesyuarat itu nanti.
Ilham terkulat-kulat bila abahnya menegur ketika dia baru dua tiga langkah melangkah dari meja Ariyana. Air liur ditelan terasa sedikit tersekat dicelah kerongkong. “Errmm…” Ilham kehilangan kata bila melihat muka abahnya sudah menjadi tegang bagai baru lepas disuntik botox.
“Ahli lembaga pengarah wajib masuk mesyuarat ini.” Kata Datuk Maarof tegas. “Ariyana,” Panggil Datuk Maarof kepada setiausaha Ilham itu.
“Saya Datuk.” Laju Ariyana menjawab.
“Ambil semua fail mengenai mesyuarat pagi ini di bilik Ilham. Bawak masuk ke dalam bilik meeting sekarang juga.” Arah Datuk Maarof.
“Baik Datuk.” Bergegas Ariyana masuk ke dalam bilik Encik Ilham untuk mengambil segala fail yang di minta oleh Datuk Maarof.
“Nak ke mana lagi tu Am.” Soal Datuk Maarof apabila Ilham bersedia mahu mengikut jejak Ariyana ke dalam biliknya.
“Am nak ambil kot abah.” Ilham menjawab malas.
“Errmm…” Datuk Maarof sekadar menjawab.

*****

“Apa yang awak senyum-senyum tu.” Tanya Ilham kepada Ariyana yang sedang menyusun fail yang akan dibawa masuk ke dalam bilik mesyuarat.
Ariyana sedikit tersentak. Dia tidak perasan Encik Ilham mengekorinya dari belakang. Ingat Encik Ilham masih belum habis kena cuci dengan Datuk Maarof lagi. Dadanya berdebar hebat bila Encik Ilham perasan yang dia sedang tersenyum seorang diri. Dia tersenyum kerana insiden tadi tu macam lucu sahaja pada pandangan matanya. Mana tidaknya, Encik Ilham yang lantang berkata-kata pagi tadi, boleh menjadi ketar lutut sampai tidak terkata apa-apa bila Datuk Maarof memberi ceramah kepadanya tadi. Ah…Tipikal lelaki. Hanya menunjuk jaguh di hadapan kaum wanita sahaja.
“Tak ada apa-apa bos.” Balas Ariyana rendah.
“Cepat bawak masuk fail tu ke dalam bilik mesyuarat. Nanti tak pasal-pasal Datuk berasap lagi.” Gumam Ilham. Dia kurang suka bila abah suka-suka hati sahaja memberi arahan keras seperti tadi di hadapan staff bawahannya. Hilang macho!!!..
“Yes boss!!” Cepat-cepat Ariyana berlalu pergi. Ketika membelakangi Encik Ilham dia tersenyum lagi. Senyum mengejek yang pasti.
“Awak tak keluar lunch?” Soal Ilham yang sudah bersiap sedia mahu keluar makan tengahari. Hari ini dia hanya bersendiri sahaja. Malam tadi dia kena warning lagi dengan abah bila wajahnya terpampang di dalam URTV bersama seorang artis wanita yang baru mahu meningkat naik. Dia sedikit hangin dengan segelintir pihak wartawan yang gemar mencanang cerita yang tidak betul. Dia sekadar keluar sahaja dengan artis itu sebagai seorang kenalan tapi bila wartawan mula menulis memang bikin panas satu Malaya sahaja. Taubat lepas ni dia takkan keluar lagi dengan golongan artis. Biarlah dia keluar dengan model-model yang tak berapa nak ada nama ajer. Sekurang-kurangnya mereka ini bukan golongan yang selalu dikejar oleh pihak wartawan.
“Tak bos.” Ariyana sekadar menjawab. Jemarinya masih lagi menari rancak di atas papan kekunci bagi menaip laporan kewangan syarikat.
Kedua tangan Ilham menopang pada meja setiausahanya itu. Pandanganya jatuh pada seraut wajah milik Ariyana yang agak tekun meneruskan kerjanya.
Pandangan Ariyana di dongak ke atas. Melihat Encik Ilham yang sedang meneliti setiap inci perbuatannya. Cucuk biji mata tu karang!!
“Time rehat adalah untuk berehat. Bukan untuk berkerja.” Kata Ilham selamba.
“Sikit lagi ajer ni bos. Datuk nak cepat.” Sengaja Ariyana memberi alasan.
“Kalau ikutkan Datuk, semua benda dia nak cepat. Jom. Teman saya lunch.” Balas Ilham.
Ariyana membulatkan mata.
“Tak apalah bos.” Ariyana menolak secara berhemah.
“Cepat.” Arah Ilham.
“Saya ada bawak bekal bos.” Kata Ariyana polos.
Ilham ketawa kecil mendengarnya. “Awak bawak bekal?” Dia bertanya seakan tidak percaya. Jarang dia mendengar ada kakitangannya membawa bekalan sendiri dari rumah.
Ariyana hanya mengangguk.
“Baiklah. Kalau macam tu saya nak makan jugaklah bekalan yang awak bawak tu.” Bersahaja Ilham menuturkan.
“Hahh…” Ariyana sudah ternganga luas.

*****

“Cepatlah.” Jerit Ilham yang sudah jauh berada di hadapan.
Ariyana hanya berjalan lemah sambil memegang paper bag yang berisi bekalan yang dibawanya tadi. Di dalam paper bag tersebut turut sama mengandungi air meniral botol besar, pinggan kertas dan cawan kertas untuk mereka berdua. Hari ini tak pasal-pasal bekalan makan tengaharinya terpaksa dibahagi dua pula. Kena paw dengan bos sendiri. Sungguh tak senonoh bos ni tau!!!
Beg kertas di letakkan di atas meja kayu. Ariyana mengeluarkan isi kandungan beg kertas. Sambil-sambil itu matanya ligat melihat kawasan disekeling rooftop bangunan tempat dia bekerja ini. Tak tau pulak di atas bumbung ada pula ruang untuk beristerehat sambil menjamu mata dengan pemandangan indah di sini.
“Sini hanya lembaga pengarah ajer yang boleh masuk. Awak bertuah sebab hari ini dapat ke sini.” Kata Ilham ringkas sebaik sahaja dia melabuhkan punggung di atas kerusi kayu berhadapan dengan Ariyana. Dia seakan mengerti bila melihat pandangan jakun setiausahanya itu.
Ariyana sekadar mengangguk. Patutlah di sini juga tersedia hamparan rumput tiruan dan sebuah lubang golf. Ahli lembaga pengarah training main golf di atas rooftop rupanya. Port sangat cantik.
“Apa yang awak bawak hari ini. Tak sabar saya nak rasa.” Girang Ilham bersuara.
Ariyana membuka tudung Tupperware. Lemah sekali bila makanan tengaharinya bakal dicukai oleh Ilham.
Ilham memandang ketiga-tiga Tupperware yang telah pun dibuka penutupnya. Matanya bersinar. “Awak masak semua ini.” Soal Ilham bagai tidak percaya bila melihat nasi putih bersama ikan keli berlada dan peria goring bersama udang kecil sudah tersedia di hadapan mata.
Sekali lagi Ariyana mengangguk lemah.
“Semua ini favourite saya.” Tanpa perlu menunggu untuk Ariyana berkata-kata terus sahaja lincah tangan Ilham meletakkan nasik ke dalam pinggan kertas. Tanpa sedar ikan keli yang hanya ada seekor terkontang kanting di dalam bekasnya Ilham letak di dalam pinggan. Begitu juga sayur peria goring yang cukup laju disudu masuk ke dalam pinggan. Tanpa membaca bismillah laju Ilham makan.
“Eerrpp…” Ilham sendawa kenyang.
Ariyana sekadar memandang kosong tulang ikan keli dan Tupperware sayur peria yang sudah licin. Sayu hatinya saat ini. Encik Ilham ni betul tarak guna punya olang. Buat semua makanan ni macam sendiri punya padahal semua ni dia yang punya. Makan tak toleh kiri kanan. Main belasah ajer. Huhhh…
Ilham mengangkat pandangan mata ke arah Ariyana yang sekadar merenungnya dari tadi. Seketika baru dia tersedar yang dia sudah terlebih makan tanpa segan silu sampai habis licin bekalan yang dibawa oleh Ariyana.
“Sorry. Saya tak tahan betul tengok semua lauk yang awak masak ni.” Katanya bersahaja.
Ariyana sengih ajerlah. Takkan dia nak marah-marah, lepas tu baling semua Tupperware kosong ni ke muka Encik Ilham. Walaupun saat ini memang itu ajer tindakan yang sesuai nak dibuat pada Encik Ilham ini. Encik Ilham tu bos. Bos always right.
“Tak apalah bos.” Balas Ariyana. Dipaksa bibir menarik sengih terpaksa. Memanglah kalau bukan sebab titlenya lelaki dihadapan ini adalah ‘bos’ dah lama dia wachhaaaaa….ajer.
“Okeyla Yana. Saya turun dulu. Anyway terima kasih untuk bekalan yang sedap ni.” Bersahaja tanpa ada rasa bersalah sahaja Ilham menuturkan. Gendang gendut tali kecapi. Kenyang perut suka hati. Itulah Ilham selepas berjaya mengsonglap ke semua bekalan Ariyana. Dia memang sedang bersenang hati sekarang ini.
Ariyana hanya tersenyum. Hilang sahaja Encik Ilham dari pandangan mata lancar sahaja mulutnya menyumpah seranah lelaki itu.
“Sebal. Sebal.” Ngomel Ariyana sambil tangannya ligat memasukkan semula Tupperware kosong ke dalam beg kertas tadi. Tupperware tadi di hempas-hempas kasar bagai menunjukkan tanda protesnya dan ketidakpuasan hati terhadap penindasan yang sangat melampau yang telah dilakukan oleh Encik Ilham tadi. Perutnya kala ini sudah berkeroncong hebat. Maha lapar sekarang ini. Hari ini terpaksalah dia menjamah biskut kering di cicah dengan teh panas sahaja. Esok dia takkan bawak bekalan lagi. Pasti!!!

*****

Ariyana melangkah lemah ke mejanya. Selesai mengemas tempat makan Encik Ilham tadi dia mengambil kesempatan untuk lepak-lepak sebentar di atas rooftop itu. Bukan senang orang bawahan macam dia nak dapat kesempatan untuk berehat di situ. Dah ada peluang dia memang takkan lepaskan. Lagipun turun awal-awal pun nak buat apa. Masa rehat masih ada. Nanti tak pasal-pasal bos kecil itu melakukan penindasan terhadap kakitangan bawahannya lagi. Dikerah buat itu ini diwaktu rehat.
Ketika masuk ke dalam biliknya, mata Ariyana tertancap pada bungkusan plastic McDonalds masih panas di atas mejanya. Isi dalamnya diperhatikan. Set Big Mac besar berserta sekeping kad di dalamnya. Kad dibuka.
Ini sebagai ganti untuk bekalan awak tadi. Enjoy ur lunch.
~Ilham~
Terbit senyuman kecil usai membaca kad tersebut. Dari luar Encik Ilham yang sedang tekun mengadap skrin laptop diperhati. Dan dia tersenyum lagi. Beg plastic McDonald dicapai dan dibawa ke pantry.

*****

“Hai bos.. Tegang muka. Kena cuci dengan Datuk ker?” Selamba Ariyana bertanya ketika dia senang menyusun file-file di atas raknya. Semenjak peristiwa bekalan makanannya diganti dengan berger Big Mac bulan lepas dia sudah boleh mesra dengan Encik Ilham. Encik Ilham juga. Tapi yang pasti, sejak peristiwa itu dia dah taubat tak bawak bekalan ke pejabat.
“Tau takpa. Kadang-kadang saya tengok abah saya tu gaya dictator habis dekat office padahal dekat rumah selembut-lembut umat. Tambah-tambah dengan umi saya.” Ngomel Ilham. Salah satu fail di dalam rak ditarik keluar lalu diselak-selak. Santai Ilham bersandar di tepi rak fail.
Ariyana sekadar tersenyum. Tidak berhajat mahu menokok tambah. Dia masih tahu tahap mahu bergurau dengan bos sendiri. Sikit-sikit sudah….
“Any call?” Soal Ilham setelah Ariyana hanya berdiam diri.
“Owhh..Ya.” Bergegas Ariyana ke meja. Tangannya mula membuka diari hitam yang memang sentiasa ada di atas meja.
“Tadi girls call.” Ariyana sudah mula membilang dengan jari senarai perempuan-perempuan yang cuba menghubungi Encik Ilham sepanjang lelaki itu bermesyuarat tadi. “Cik Dayana tanya kenapa bos dah lama tak call dia. Lepas tu Cik Mulan bising-bising sebab DKNY dress yang bos hadiahkan hari tu sama macam dress cokia dekat Uptown. Dia mintak bos belikan yang lain dia. Next, Cik Mulan pun mintak bos masukkan dua ribu ringgit dalam akaun dia sebab bajet shopping dia terlebih untuk bulan ini. Katanya tak cukup nak bayar kereta. Lagi…hah..Cik Masha..”
“Nanti…Nanti…” Laju Ilham potong setelah naik bernanah telinganya mendengar laporan yang disampaikan oleh Ariyana.
“Ariyana, awak tak ada kerja lain ker. Dari awak layan perempuan-perempuan tu semua lebih baik awak buat sesuatu yang boleh meningkatkan produktiviti syarikat. Yang boleh menguntungkan syarikat.” Ngomel Ilham kepada Ariyana.
Ariyana tersenyum sinis. “Betul ker ni bos. Macam tak percaya ajer.” Pen ditangan diketuk-ketuk perlahan pada bibir saat dia sudah mula menyindir.
Fail ditutup dan diletakkan semula ditempatnya. Pandangan Ilham jatuh pada wajah yang sudah tersenyum itu.
“Kita ni yer Ariyana….perlu berubah yer.” Ilham mula masuk mode penceramah bebas.
“Melakukan anjakan paradigm. Melakukan pembaharuan.” Ilham sudah bertukar cara macam Datuk Dr. Mohamad Fazilah Kamsah.
“Buat transformasi.” Macam pelik sikit bila Ilham termasuk aura Principal Tiara.
“Kita tak boleh nak jadi sama ajer setiap tahun. Mesti ada perubahan kea rah kebaikkan yang kita lakukan baik untuk sendiri mahupun untuk syarikat. Apa-apa pun stop dari melayan karenah perempuan-perempuan tu. Awak tak tau rimas ker. Lebih baik awak buat kerja awak. Bersama-sama kita memajukan syarikat bapak saya ni. Nanti kalau bisnes tak baik siapa yang susah bapak saya jugak. Nanti saper yang akan kena buang kerja? Awak….jugak. Jadi mari kita berkerja yer.” Bebel llham berpatah perkataan. Terus dia berlalu ke biliknya.
Ariyana hanya menjongket bahu.
“Tadi siapa yang call saya?” Dimuka pintu Ilham berpaling dan bertanya kepada Ariyana.
Hahh.. Ariyana buat muka pelik. “Cik Dayana.” Jawabnya.
Ilham menggeleng. “Tak…Tak….Lain..Lain..”
“Cik…Mulan.”
“Bukan. Yang last tu. Siapa namanya?” Ilham memetik-metik jari.
“Cik Masha.”
“Masha Sandana model iklan….” Dahi Ilham berkerut seribu ketika dia sedang memikirkan sesuatu.
“Sabun susu kamping Kampung Ara Payung.” Balas Ariyana senafas.
“Right.. Right… Line two okey.” Bersahaja Ilham berkata.
Hahh.. Mulut Ariyana melopong.
“Sekarang!!” Arah Ilham.
“Bos..anjakan…”
“Sekarang. Lepas tu pergi betulkan make up. Lipstik dah habis tu.” Terus Ilham masuk ke dalam bilik.
“Yes bos!!”
Huhh…Mata dijulingkan ke atas. Banyaklah Encik Ilham punya anjakan paradigm. Berceramah sebanyak seratus patah perkataan seminit tu sia-sia ajer. Hampeh!!... Laju jemarinya mendail nombor telefon Masha Sandana untuk Encik Ilham.

*****

“Bos saya nak cuti.” Teragak-agak Ariyana berkata.
“Berapa hari.” Soal Ilham tegas. Borang permohanan cuti Ariyana tidak dilihat. Dia lebih senang menalakan mata pada slide presention berkenaan belanjawan pertengahan tahun untuk mesyuarat bersama ahli lembaga pengarah esok.
“Dua minggu.” Perlahan suara Ariyana keluar dari bibir manisnya.
“What?!!! Awak nak ke mana? Sorry saya tak boleh nak approve. Sekarang semua tengah sibuk pasal audit you pulak senang-senang nak bercuti berehat panjang.” Keras Ilham bersuara.
“Tapi bos…”
“No. Cuti semua kakitangan dibekukan.” Ilham bertegas.
“Mak saya sakit bos.” Mata Ariyana sudah mula berair. Semalam Angah menelefon memberitahu sakit jantung ibu menyerang kembali. Ibu telah dimasukkan ke hospital. Dia perlu bercuti untuk menjaga ibu dihospital. Angah perlu ke sekolah memandangkan SPM semakin hampir. Takkan nak harap orang lain pula menjaga ibu sedangkan ibu masih punya anak lagi.
“Mak awak sakit ker. Nenek awak sakit ker. Itu bukan alasan. Ambil file ni. Saya nak awak cek dengan Unit Kewangan berkenaan isu audit ini.” Kata Ilham keras.
“Bos, tolonglah. Saya betul nak cuti ni.” Rayu Ariyana.
“Baiklah kalau awak nak cuti. Cuti. Tapi jangan nak balik lagi ke sini.” Bentak Ilham.
Tersentak Ariyana mendengarnya. Bermaknanya dia dibuang kerja. Semudah itu gaya orang kaya seperti Ilham membuat keputusan. Buat orang lain macam tak ada maruah. Kalau iya pun Ilham berangin sebab kes Masha Sandana yang telah berjaya menipu wangnya sebanyak lima puluh ribu janganlah dilepaskan pada orang lain. Encik Ilham yang menggunakan wang syarikat untuk dihadapkan pada perempuan itu, dia pulak yang harus menerima segala kepayahan. Sudahlah dia teruk kena marah dengan Datuk Maarof sebab dituduh bersubahat dengan Encik Ilham berkenaan isu tersebut. Tak pasal-pasal dia turut sama terkena tempiasnya.
“Ambil file ni. Bawa ke Unit Kewangan.” Arah Ilham.
Ariyana mengambil file tersebut. Lemah dia berjalan keluar. Separuh perjalanan bagai ada suara menyeru semangatnya untuk melawan Encik Ilham. Dia sudah tidak sanggup dibuat bagai seorang kuli di sini. Encik Ilham langsung tak reti nak menghargai dia. Dia bukan nak harapkan semasa Minggu Setiausaha dibawa menyaksikan persembahan Mawi di Palace Of The Golden Horses atau persembahan Datuk Siti Nurhaliza di Hilton saban tahun. Dia hanya ingin Encik Ilham hormat dia sebagai seorang manusia. Tak kiralah Encik Ilham tu bos ker apa ker. Dia nak cuti pun payah sangat nak diluluskan. Padahal sebelum ini pagi petang siang malam dia sedia berkhidmat. Bahkan semenjak dia berkerja dengan Encik Ilham hujung minggunya juga sering ke pejabat semata-mata nak membantu Encik Ilham membuat kerja. Kalau buat kerja pejabat okeylah, ini kerja diluar bidang tugas pun dia yang kena uruskan apa kes. Kadang-kadang rasanya bangku ahli lembaga pengarah yang Encik Ilham tu duduk lebih baik sahaja diberikan kepadanya. Sebab ahli lembaga pengarah yang ada tu langsung tak tau nak buat kerja. Hanya tahu berfoya-foya dengan perempuan berdahi licin sahaja.
Ariyana berpaling. File dihempas ke atas meja.
Ilham tersentak.
“Saya nak berhenti. Saya dah tak sanggup nak melayan karenah bos yang macam-macam ni.” Katanya senafas. Terus kaki melangkah keluar. Dia duduk di atas kerusi. Laju jemarinya menaip surat berhenti. Selesai menaip surat tadi dicetak dan terus diberikan kepada Encik Ilham.
“Ini surat perletakan jawatan saya. Bos cari ajerlah mana-mana perempuan yang boleh mengipas ego bos tu. Saya dah tak sanggup.” Ujar Ariyana.
Tas tangan dicapai dan Ariyana main cabut macam tu ajer. Manakala Ilham di dalam bilik sudah terpinga-pinga.


“Apa masalah Am lagi ni. Kes hari tu dah selesai. Jangan nak buat kes lain pulak. Nasib sahaja Am anak abah. Kalau orang lain dah lama abah seret masuk lokap. Bikin malu kampeni ajer.” Bebel Datuk Maarof.
Ilham hanya membuat muka sardine. Pen dipusing-pusing. Dia sudah cukup malu nak masuk ke pejabat semula selepas apa yang berlaku ini. Mana tidaknya, sudah heboh orang memperkatakan kegagalan dia dalam mengurus kewangan syarikat sampai akaun boleh tak selaras. Nasib sahaja cerita dialah kepala yang mengsonglap wang syarikat sebanyak lima puluh ribu itu masih tersimpan kemas. Kalau tak, dah tentu dia takkan masuk semula ke pejabat.
“Abah, Am dah tak ada setiausaha. Payah nak buat kerja sorang-sorang abah.” Ilham menjawab lemah.
Datuk Maarof membulatkan mata.
“Apa yang payahnya. Selama ini pun semua setiausaha kamu kerjanya hanya mengurus girlfrens kamu ajer.” Balas Datuk Maarof.
Ilham mencebek. “Tapi abah…”
“Susah-susah abah suruh Mai ajer yang jadi setiausaha kamu.” Usul Datuk Maarof.
“Tak apa abah. Tak ada setiausaha pun taka bah.” Laju Ilham mencelah. Abah pun satu. takkanlah Kak Mai beranak empat itu disuruh menjadi setiausaha untuk anak terunanya yang kacak lagi macho ini. Tak sesuai!!
“Tau pun.” Ujar Datuk Maarof.
“Tapi bah. Mungkin boleh dipertimbangkan kalau Am nak Ariyana kembali jadi setiausaha Am dekat sini. Am dah biasa kerja dengan dia. Kami ada chemistry.” Ujar Ilham perlahan.
Datuk Maarof mengukir senyum segaris.
“Itu kamu fikirkan sendiri. Kamu yang buat dia lari. Sekarang cari jalan macam mana nak bawak budak tu ke sini balik. Apa pun abah suka budak tu.” Terang Datuk Maarof.
Dahi Ilham berkerut. Abah pun suka budak tu. Abah ni biar betul. Mantera guru kat rumah kalau tahu ni habis ribut taufan jadinya.
“Jangan kamu nak buat muka macam tu Ilham Irfan. Pergi buat kerja kamu.” Beralas Datuk Maarof menghalau Ilham keluar. Bukan boleh dilayan budak ni. Makin naik lemak jadinya nanti.
Ilham sekadar tersenyum hambar. Sedar dia harus melakukan perubahan ke atas diri sendiri. Kali ini dia nekad. Dia tidak mahu jatuh terkulai lagi pada godaan gadis-gadis cantik. Cukuplah sekali dia terasa diri diperbodohkan. Dia mahu menunjukkan tauladan yang baik di hadapan staff bawahannya. Dia mahu menerapkan kepimpinan melalui tauladan yang selalu ditonjolkan oleh abah. Ketika melalui meja Ariyana, memorinya mengingati gadis itu. Hahhhh… Sungguh dia tiada teman berborak di pejabat bila Ariyana pergi. Yang penting dia kehilangan seorang kakitangan yang setia menjadi tukang cover line setiap kali dia buat perangai time office hour. Lemah langkah kaki diteruskan ke biliknya.



“Kak Long. Kak Long. Ada orang cari.” Teriak Sakinah dari muka pintu bila mendengar enjin motosikal kakaknya di halaman rumah.
Ariyana menanggalkan helmet di kepala. Tudung yang berkelepek di kepala dibetulkan sedikit. “Siapa?” Soalnya.
“Orang KL. Tu kereta dia.” Balas Sakinah.
Mata Ariyana menghala ke arah yang ditunjuk oleh Sakinah. Dia macam familiar sahaja Honda CRV ini.
“Ariyana.”
Ariyana berpaling ke belakang. Dia tergamam melihat Encik Ilham ada tegak berdiri di hadapannya kini. “Apa bos buat kat sini.” Katanya kasar.
“Ariyana baliklah ke sana semula. Semua orang nak awak kerja semula di sana.” Kata Ilham.
“Saya tak perlu nak ke sana semula. Lagipun saya dah selesa dengan apa yang saya buat dekat sini.”
“Tapi gaji di sana lebih baik dari awak kerja dekat restoran makanan segera tu.”
“Sekurang-kurangnya hati saya senang di sini.”
“Ariyana please. Datuk mintak awak kembali bertugas di sana.”
“Eheemm…” Datuk Maarof berdehem dimuka pintu rumah. “Bukan kamu ker yang nak Ariyana bertugas semula di syarikat kita tu.” Sampuk Datuk Maarof.
Ariyana sedikit terperanjat. Ingatkan Encik Ilham sahaja ada di sini. Rupanya Datuk Maarof pun turut ada sama.
“Yana, Tuan Ilham dan Datuk bersusah payah datang ke sini semata-mata nak suruh Yana kerja semula di sana. Tak baik hampakan perasaan orang nak.” Lembut Mak Nah bersuara.
“Tapi ibu…” Ariyana mencebek. Orang kaya punya perangai macam nilah. Bila mereka terasa susah, senang-senang menggunakan kekuasaan dan duit untuk buat golongan rendah seperti dia terkulai layu.
“Yana…” Panggil Mak Nah panjang.
Ariyana mengalih pandang pada Encik Ilham. Muka Encik Ilham macam orang penuh berharap ajer tu. Ahhh… Encik Ilham tu bukankah pelakon lelaki terbaik. Pasti setakat nak buat muka seposen macam tu tak ada hal punya. Dia kalih pula pada Datuk Maarof. Datuk Maarof hanya tersenyum sahaja. Yer. Kerana Datuk Maarof lah dia bertahan selama ini di pejabat tu.
“Baik. Saya akan kembali bertugas semula.” Putus Ariyana.
“Alhamdullilah.” Penuh aksi Ilham mengucap syukur.
“Tapi dengan satu syarat.” Sambung Ariyana lagi.
“Syarat??” Mata Ilham sudah terbeliak. Dia pandang abah disebelah. Datuk Maarof sekadar menjongket bahu.
“Satu, saya taknak menguruskan girlfriends bos yang mengada-ngada tu.” Kata Ariyana.
Datuk Maarof tersenyum mendengar syarat pertama Ariyana itu.
Ilham pula hanya mengangguk setuju.
“Good. Syarat yang ke dua, saya hanya akan melakukan kerja merangkumi bidang kerja saya sahaja. Kerja ahli lembaga pengarah bos kena buat sendiri. Saya hanya akan membantu apa yang boleh ajer.” Ujar Ariyana lagi.
Mata Datuk Maarof membulat memandang Ilham. Patutlah selama ini banyak benda yang Ilham tak tau. Sudah orang lain yang buat kerjanya. Huhh…
“Okey.” Ilham menjawab lemah.
“Syarat yang terakhir, saya tak suka bos songlap bekalan yang saya bawak.” Sambung Ariyana lagi.
Kali ini Datuk Maarof dah terasa mahu ketawa mendengar syarat terakhir Ariyana itu. Anak terunanya memang bukan lelaki yang gentleman. Ada ker bekalan setiausahanya itu pun boleh disonglap. Ni buat bikin malu keturunan sahaja.
“Tapi sekurang-kurangnya saya gantikan dengan berger Mc Donald tau.” Tukas Ilham. Nampaknya Ariyana sudah pandai mengungkit dan menggunakan kelembutan dia hari ini untuk meletakkan syarat yang bukan.
“Saya tak lalu nak makan McDonald hari-hari.” Balas Ariyana.
“Abah nampaknya Ariyana jadi bos hari ini.” Kata Ilham kepada abahnya.
“Abah tak masuk campur. Ini hal Am dengan Ariyana.” Balas Datuk Maarof.
“Kalau tak setuju tak apalah. Bos boleh cari setiausaha lain.” Ujar Ariyana terus berlalu meninggalkan semua.
Mak Nah hanya menggelengkan kepala. Sakinah muka sudah blur bila melihat Kak Long buat perangai pelik macam tu dihadapan bekas majikannya. Dan yang buat lagi pelik bila Kak Long boleh selamba jual mahal di hadapan lelaki setampan Tuan Ilham ini.
“Okey saya setuju semuanya.” Balas Ilham dengan muka yang kelat-kelat masam.
Ariyana hanya ketawa kecil sebelum dia berpaling. “Bila saya boleh mula kerja semula?” Soal Ariyana.
“Esok.” Jawab Ilham.
“Esok Ahad. Cutilah.” Balas Ariyana.
Ilham menepuk dahi. “Isnin…Isnin..” Katanya laju.
“Okey.” Jawab Ariyana pendek.
“Sudahlah tu Datuk. Tuan Ilham. Marilah kita masuk. Makan tengahari dekat sini ajer. Soal Ariyana saya sendiri akan pastikan dia kembali bertugas semula di sana.” Sampuk Mak Nah.
“Ibu….” Ariyana melirik pada emaknya.
Datuk Maarof dan Encik Ilham hanya ketawa. Kemudian mereka semua masuk ke dalam rumah untuk menjamu selera.


“Any calls Ariyana?” Soal Ilham sebaik sahaja keluar dari bilik abahnya.
“Nope.” Balas Ariyana bersahaja.
“Nope?” Soal Ilham tidak percaya.
“Tak ada.” Kata Ariyana dengan bola mata dijuling ke atas.
“Tak ada?” Ilham masih tidak percaya. Mustahil!!
Ariyana melepaskan nafas lelah. “Cik Lala Jamila.” Akhirnya Ariyana memberitahu gerangan pemanggil yang menelefon Encik Ilham tadi.
“Lala Jamila…”
“Yeah…yeahh..Juara Akademi Gemilang…” Ariyana dan Ilham berkata serentak.
“Yang bos paksa saya suruh AGUNDI budak tu masa final konsert minggu lepas.” Sambung Ariyana bila melihat Ilham sudah menarik sengih gatalnya itu.
“Line two please.” Bersahaja Ilham menuturkan.
“Bos!! Kata dah insaf.” Suara Ariyana sedikit meninggi.
Sengih Ilham masih tak mati. “Line two please.” Ulangnya lagi. Lembut menyapa telinga.
“Bos!!” Ariyana mengetap bibir.
“Line two please.” Ilham terus berlalu masuk ke dalam bilik.
Ariyana melepaskan keluhan geram. Bos ni insafnya hanya sebulan. Cepat sangat tanduknya itu tumbuh kembali. Bebel Ariyana sendiri.
“Ariyana line two please!!!” Teriak Ilham dari dalam bilik.
“Yesss bosss!!!!!” Balas Ariyana dari tempat duduknya. Segera dengan itu dia mendail nombor Lala Jamila. Kalaulah sudah namanya buaya memang susah mahu berubah. Selepas menyambung panggilan Lala Jamila ke talian nombor dua, Ariyana menyambung kembali tugasnya. Beberapa minit kemudian terpacul wajah Encik Ilham dimuka pintu.
“Saya nak lunch dengan Lala Jamila. Kalau Datuk tanya cakap saya ada meeting dengan client di luar.” Kata Ilham.
“Client or ke-la-in bos?” Sarcastik Ariyana bertanya.
“You know something Ariyana, kenapa saya suka awak. Sense of humor awak tu buat saya senang berkerja dengan awak.” Balas Ilham.
“Sudahlah bos. Pergi ajerlah. Nanti lama pulak Lala Jamila tu menunggu. Budak baru naik jadi artis lain sikit perangainya.”
“Ya saya tahu. Pergi dulu. Ingat kalau Datuk tanya awak jawab…”
“Yess boss!! I know..” Lemah Ariyana berkata.
“Gud girl.” Terus Ilham berlalu.
Ariyana hanya mencebek. Lelaki sangat payah nak berubah. What everlah boss!!!.. Janji kerja Encik Ilham dibuat dengan sehabis baik tu kira okeylah. Janji dia tak perlu nak mengurus hal-hal girlfriend Encik Ilham yang macam-macam tu kira okeylah. Janji dia kerja dengan selesa tu kira okeylah. Terus dia mencapai tas tangan untuk keluar makan bersama Kak Mai. Dan beginilah rutin sehariannya sebagai seorang setiausaha kepada lelaki yang macam Encik Ilham. Pasrah dan tabah hari-hari…………



**************************************************************

Salam..

Cerita pendek-pendek untuk melepaskan boring biler Awatif tgh stuck... Hope korang enjoy... Cerita biasa... Bukanlah cerita cinta...

Luvs,
Eila

Thursday, December 3, 2009

Awatif Bab 3

“Hai Tif. Nak ke mana?”
Basikal yang ditunggang terhenti tiba-tiba bila Hasnur menahan jalan kecil yang tak sebesar mana ini. “Eyhh…Senoi, kau ni tak ada kerja lain ker. Setiap kali kau bercuti mesti buat menyemak dalam kampong ni ajer.” Kata Awatif dengan sombongnya. Hasnur dijeling.
Hasnur hanya ketawa kecil. Dia suka pada Awatif yang tak pernah nak cover ayu bila bercakap. Dia suka dengan Awatif yang bila bercakap tu main lepas ajer. Dan sememangnya dia dari dahulu lagi sudah jatuh suka pada Awatif Rahman ini.
“Eyyhh..Abang Senoi. Bila balik kampong?” Tegur Nabila dengan penuh kelembutan.
Awatif menjulingkan mata ke atas. Dia terasa macam nak muntah bila Nabila membahasakan Hasnur dengan panggilan ‘Abang Senoi’ padahal Hasnur itu hanya tua setahun ajer dari mereka berdua. Sah. Nabila sedang menjalankan misi menjual minyak.
“Owhhh… Ada Ila.” Bersahaja Hasnur berkata.
Nabila mencebek. Takkanlah dia yang sebesar alam terpacak kat tepi ini pun Hasnur tak nampak. Ah… Hasnur jika sudah memandang Awatif, gajah lalu sebelah pun dia buat tak perasaan. “Alah, Abang Senoi ni. Mentang-mentanglah ada Tif, kita ni sebelah mata pun dia tak pandang.” Kata Nabila rendah. Seraya dengan itu, lengannya dicubit oleh Awatif di sebelah.
“Ouchh..” Nabila mengaduh.
“Betullah.” Ujar Nabila kepada Awatif.
Hasnur ketawa lagi. “Abang main-main ajerlah Ila. Tif bukan nak kat abang pun.” Kata Hasnur dengan sisa ketawa yang masih ada lagi. Sudah acap kali dia mencuba untuk mengorat Awatif tapi sampai sekarang tak pernah Berjaya. Baru bagi ayat mukadimah, Awatif sudah terlebih dahulu menyembur. Nasib sahaja ada Nabila, sekurang-kurangnya bila dia berbaik dengan Nabila mudahlah untuk dia selalu berjumpa dengan Awatif. Dia tahu, di kampong ini Nabila dan Awatif bagai belangkas yang selalu bersama ke mana sahaja mereka pergi. Dia bukan mahu mempergunakan Nabila, dia ikhlas bersahabat dengan Nabila tapi apa salahnya sambil menyelam minum air. Manalah tahu, untung sabut timbul, untuk batu tenggelam. Tak salah nak mencuba walau menggunakan apa cara sekalipun. Yang penting niat tu ikhlas. 
Awatif mendengus kuat. Dia kurang gemar bila Hasnur cuba nak jual minyak depan dia. Bukan dia tak pernah bagi amaran yang jangan sesekali menganggu hidup dia dengan lawak bodoh yang macam ini. tapi Hasnur, pelajar pertanian dari UPM ini nampaknya masih tak faham bahasa. Balik sahaja kampong pasti lawak fesyen macam ni jugak yang dia persembahkan. Stereotaip!!!
“Alah Tif ni. Tak bolehlah nak melawak sikit.” Hasnur bersuara rendah.
Awatif mendengus lagi. Hasnur di jeling. Janganlah ingat dia akan bersimpati bila Hasnur buat suara orang tak cukup makan macam tu. Tak ada maknanya!!!
“Abang Senoi cuti berapa lama?” Nabila bertanya mesra.
“Eyyhh…Ila cepatlah. Kita dah lambat ni.” Selar Awatif. Dia tidak selesa bila terpaksa nak berbual-bual dengan Hasnur di tepi bendang ini. Di kampong banyak mata yang memandang. Banyak juga mulut yang suka menyampai. Benda kecil pun pasti hebat bila disampaikan secara beramai-ramai dan berantai-rantai. Lagipun dia tak mahu membuang masa bersembang dengan Hasnur. Menghabiskan boreh ajer. Lebih baik dia dan Nabila segera ke tempat pengambaran Amanda tu. Lagi berfaedah.
“Sekejaplah.” Balas Nabila. Dia masih mahu berborak dengan Hasnur. Maklumlah bukan selalu dapat jumpa Hasnur. Tunggu time cuti semester ajerlah baru dia dapat bersua muka dengan lelaki idaman hatinya sejak dari bangku sekolah lagi ini. Dia tak pernah kisah pun jika Hasnur lebih tertarik dengan Awatif sebab dia tahu Awatif bukannya layan pun Si Senoi ini. Jadi dia pasti akan sedaya cuba menarik perhatian Hasnur. Dia bukan tak cantik. Ikutkan antara dia dan Awatif tak ada siapa yang lebih dan tidak ada siapa yang kurang. Dia dan Awatif sama sahaja. Cuma bab degil dan keras kepala itu sahaja yang dia memang kalah dengan Awatif. Yang pasti dia cantik, dia menarik, dia memang da bomb!!
“Korang berdua nak ke mana tergesa-gesa ni?” Soal Hasnur bila melihat Awatif seperti tergesa-gesa mengajak Nabila pergi.
Awatif sengih mengejek. “Kita orang nak pergi Year End Sale dekat Pasaraya Yang-Yang.” Sarkastik dia menjawab.
Dahi Hasnur berkerut seribu. “Year End Sale?” Soalnya pelik. Year End Sale apa bendanya kalau sekarang ini terang-terangan dalam calendar kuda menunjukkan bulan Mei.
“Kita orang nak pergi tengok Amanda shooting dekat tali air nun lah.” Jawab Nabila pula.
“Owhh…” Melongo mulut Hasnur. “Dah agak dah. Hari ini semua orang sibuk nak ke sana.” Katanya.
“Habis tu kalau dah agak dah yang sibuk-sibuk nak bertanya itu init u kenapa. Jomlah Ila.” Kata Awatif. Terus basikalnya dikayuh semula. Nabila ditinggalkan. Tak kuasalah nak melayan Hasnur. Kalau Nabila sukarela nak melayan mamat tu, layanlah sorang-sorang. Yang dia tahu dia nak pergi jumpa Amanda.
Nabila hanya menjongket bahu mengadap Hasnur yang terpinga-pinga bila kena tinggal macam tu.


Dicelah-celah orang ramai Awatif tercari-cari gerangan wajah Amanda Dayana yang duduk di bawah payung besar di tepi tali air. Keadaan di tempat pengambaran filem ‘Jatuh Cinta Lagi’ ini begitu sesak dengan orang ramai yang mahu menyaksikan sendiri dari dekat wajah Bintang Paling Popular itu. Budak-budak dari kampong sebelah pun ada menyibuk di sini. Seketika kemudian kedengaran semua yang hadir menjerit-jerit bila melihat Amanda datang menghampiri mereka. Awatif jugak tidak terkecuali. Jika diikutkan suara dia juga menyumbang kepada tahap kebisingan yang melampau ini. Semua yang ada berasak-asak nak bersalaman dengan Amanda. Awatif yang terhimpit di tengah-tengah sedikit sesak nafas jadinya. Namun dia tetap tabah asalkan tangannya ini dapat bersalaman dengan Amanda. Keadaan orang ramai yang tolak menolak dari belakang menyebabkan tiba-tiba kakinya terpijak batas sawah yang lembut menyebabkan badannya gagal diimbangkan.
Gedebuk!!!
Awatif terjatuh ke dalam sawah. Habis badannya diselimuti lumpur.
Keadaan senyap sebentar. Semua mata memandang ke arah Awatif yang sudah menjadi seperti kerbau pembajak sawah.
Awatif yang jatuh terduduk cuba untuk bangun dari dalam lumpur. Bersungguh-sungguh untuk dia bangun walaupun sukar. Sengal satu badan akibat jatuh macam nangka busuk tadi. Sudahlah tu malunya juga menjadi berganda. Jatuh macam nangka busuk satu. Tak cukup tu habis dari badan bawak ke muka dia penuh berlumpur.
“Lain kali hati-hati…” Tegur seseorang. Tangan dihulurkan.
Awatif pandang wajah orang yang bersuara. Mulutnya ternganga. Lidahnya kelu. Dia hilang perbendaharaan kata sebentar. Dia dah rasa macam baru kena short bila melihat Amanda berdiri di hadapannya sambil menghulurkan tangan.
“Come on.” Kata Amanda ramah.
Awatif yang terpana cepat sedar diri apabila dikejutkan dengan suara Amanda. Lantas tangan Amanda di capai. Dia bangun perlahan. Saat ini tak tau betapa kembangnya hati dia. Bangga. Amanda membantu dia keluar dari lumpur. Awatif senyum memandang Amanda yang cantik jelita itu.
“Jojie!!! Linda!!” Panggil Amanda kepada pembantu dan jurusoleknya. “Bawak tuala.” Arah Amanda lagi.
Terkedek-kedek dua orang pembantu Amanda itu berlari-lari anak di atas batas sawah sambil membawa tuala.
“Bagi pada budak tu.” Kata Amanda bila kedua pembantunya tiba sebelum dia berlalu pergi.
“Nah!!” Kata Jojie ketika menghulurkan tuala kepada Awatif.
“Cik Manda!!” Awatif berteriak bila melihat Amanda sudah berlalu pergi.
Amanda berpaling.
Awatif berlari mendapatkan Amanda. “Saya peminat Cik Manda.” Tanpa perlu disoal Awatif berkata sambil senyum sudah mula mekar di bibir.
“Errmmm” Amanda sekadar menjawab. Dia berlalu.
“Cik Manda boleh tak kalau saya nak autograph Cik Manda.”Pinta Awatif.
Amanda berpaling lagi. “Buku?” Katanya.
Awatif menggeleng perlahan.
“Kertas?”
Awatif menggeleng lagi. Dia datang ke sini lenggang kangkung sahaja tadi. Langsung tak bawak buku atau kertas. Nak suruh Amanda tandatangan pada baju tshirt yang dipakai sudahlah penuh dengan lumpur pulak tu.
“Esok datang. Bawak buku.” Balas Amanda. Kedengaran dingin.
Mata Awatif bersinar. Bestlah Amanda ni. Mesra gila dengan peminat. I love you!!! Mata Awatif menghantar pandangan pada Amanda yang sudah mula masuk ke dalam van Hiace milik syarikat produksi.
“Noks!!”
Awatif berpaling. “Jojie kan. Jurumekap Amanda kan.” Kata Awatif kepada lelaki lembut yang memberi tuala kepadanya tadi.
“Mak pun kau kenai ker noks!!” Teruja Jojie sekejap.
“Mestilah kenal. Jurumekap artis top. Mestilah kenai. Macam Zulfazli jugak.” Balas Awatif.
“Eyhh..Noks!!..Bukan mak yang macam Zulfazli tu tau. Tapi Zulfazli tu yang macam mak. Kalau tak sebab mak ni terikat kerja dengan Amanda, dah lama tau mak ni jadi agen dalam Tangkap Muat. Melepas mak noks!!!” Ujar Jojie gaya istimewanya tu. Gaya sotong kurita masak gulai lomak.
“Kau jangan nak over!!” Balas Linda di sebelah. Bahu Jojie dipukul kasar.
“Sakitlah noks!!” Jojie mengaduh.
“Dah ar. Baik awak pergi balik. Kita orang nak cabut ni.” Beritahu Linda kepada budak perempuan yang penuh lumpur di badan.
“Saya Awatif. Budak kampong sini. Saya peminat Amanda.” Awatif memperkenalkan diri.
“Linda.” Balas Linda. Sedikit senyuman diberikan kepada budak yang bernama Awatif ini.
“Lin, Jojie. Manda suruh korang berdua kemas barang dia cepatlah.” Sampuk abang cameraman tiba-tiba.
“Okeylah Awatif. Kita orang nak kena berkemas. Jumpa lagi.” Ujar Linda.
Awatif mengangguk.
“Okey noks!! Tata titi tutu…” Sampuk Jojie dengan gaya sotong goring pon sodap!!
Senyuman Awatif kian melebar ketika dia meninggalkan tempat pengambaran ini. hari ini adalah memon terindah dalam hidupnya.



“Stupid girl. Dasar budak kampong bodoh. Habis baju aku.” Di dalam perjalan menuju ke hotel tak habis-habis mulut Amanda mencemuh budak perempuan yang menyebabkan baju berjenama Donna Karan yang dibeli ketika bercuti di New York awal tahun dulu.
“Yang kau nak tunjuk baik sangat pergi tolong budak tu apahal.” Kata Linda bersahaja. Yang lain hanya senyap. Malas mahu masuk campur. Dalam ramai-ramai hanya Linda sahaja yang berani membantah apa yang dikatakan Amanda.
“Takkanlah aku nak maki budak tu sebab buat kacau dekat tempat kita shooting. Aku kenalah tunjuk baik depan crowd. Nanti tak pasal-pasal wartawan tulis aku ni tak mesra dengan peminat. Kau tau lah sekarang ini wartawan, pantang dapat cerita mulalah mereka membahan kaw-kaw punya.” Balas Amanda dengan pengurusnya ini.
“Hipokrit.” Kata Linda perlahan. namun Amanda dapat mendengar apa yang dikatakannya.
“Apa kau cakap?” Soal Amanda keras.
Linda sekadar buat tak tahu. Matanya dipejamkan. Lebih baik dia tidur. Malas dia mahu melayan karenah Amanda yang mengada-ngada itu. Inilah dunia artis. Ramai yang hipokrit. Ramai yang berselindung di hadapan peminat. Bukan setakat hanya pandai berlakon di set, tapi dalam reality juga.
“Eyyhhh…Manda. Jangan marah-marah. Nanti habis berkedut muka you tu. You bukan ker baru cucuk botox. Nanti tak pasa-pasal kena cucuk lagi.” Sela Jojie yang dari tadi hanya mendiamkan diri sahaja. Semua dalam van sudah penat. Janganlah lagi ditambahkan penat yang ada ini dengan masalah tidak sebulu antara Linda dengan Amanda. Semua sedia maklum, pengurus yang dilantik oleh penerbit ini bukannya sekepala dengan Amanda. Ada sahaja yang tidak kena pada pandangan Amanda. Linda pula, macam biasalah. Ego orang lama. Tapi pada Jojie Linda tu tetap baik. Tengok sahaja berapa ramai artis ternama negara dia pernah bekerja dengan mereka semua. Linda kira setaraf juga dengan pengurus artis Vernon yang popular tu. Cuma Linda lebih berminat mengurus artis-artis baru yang baru menginjak naik. Tak tau entah kenapa Linda berminat pula mengurus artis yang sudah popular macam Amanda. Mahu mengubah angin barangkali. Atau pun sudah ditetapkan oleh pihak pengurusan. Jadi Linda terpaksa ikut.
“Diamlah kau Jojie. Kau jurusolek buat kerja jurusolek. Jangan nak menyibuk hal aku.” Balas Amanda sombong.
Jojie hanya diam. Tak rela nak bertekak dengan artis top yang cengih dan poyo dan pandai berpura-pura macam Amanda. Amanda menyombong tak kena tempat. Ini kalau Normah Becok atau Abang Naz Melodi dengar ni, gerenti panas mak nyah!!!!


**********************************************************************************

As-salam,

Okey semua. Saya nak mintak tolong kat korang, untuk sama2 memikirkan tajuk apa yang sesuai nak letak pada cerita ni. Kalau boleh tajuk tu biar mudah disebut, bila dengar macam sempoi dan akan buat orang ingat sampai bila-bila. Saya sedang blur sekarang ini...

Jika ada sebarang cadangan boleh letak pada komen. Saya sangat menghargainya.

Sekian. Terima kasih. Enjoy reading.


~eila~

Thursday, November 26, 2009

Awatif Bab 2

Kain satin berwarna biru lembut terhampar di atas lantai rumah. Sudah hampir dua puluh minit Awatif merenung kosong kain satin itu namun tangannya masih lagi kaku untuk mengunting kain tersebut seperti ukuran yang telah emak tandakan dengan kapur berwarna. Sepanjang tempoh berkurung di dalam rumah, ini ajerlah kerja yang boleh dilakukan. Jika dulu dia lincah sahaja menjadi tukang kacau di kolam ikan keli abah, tetapi sekarang tidak lagi. Tidak semena-mena professionnya juga turut berubah. Daripada menjadi tukang kacau dia menjadi tukang gunting kain untuk para pelanggan yang menempah baju dengan emak. Pening jadinya macam mana nak menggunting kain satin yang lembut dan licin macam ni. Baru letak gunting sikit, ianya telah bergerak-gerak. Stress gila bila dipaksa buat kerja yang lemah gemalai, yang berseni-seni macam ni. Lagi lama dia kena berkurung lagi tension dia dibuatnya. Tambahan pula sekarang ini semakin menghampiri musim cuti sekolah. Makin bertambah kencanglah tempahan jahitan yang emak akan terima dari penduduk kampong. Dan makin bertambah terbebanlah dia yang tak pasal-pasal kena take over kerja gunting mengunting kain ni. Emak hanya menanda. Kerja mengunting dia yang lakukan.
Gunting direnggangkan dan kain satin biru lembut itu dimasukkan ke celahnya.
“Bismillahirrahmanirahim.” Sebutnya perlahan saat gunting sudah mula menjalankan kerjanya. Berhati-hati Awatif mengunting kain satin ini. takut benar andai tersalah gunting. Maklum sahajalah kain satin ini kepunyaan anak Cikgu Mat Dom yang ingin dijahitkan kurung moden berlengan Datuk Siti Nurhaliza untuk majlis pernikahannya bulan depan. Kalaulah tersalah gunting tak pasal-pasal elaunnya akan ditolak semata-mata mahu mengganti kain yang telah rosak. Sudahlah poket pun selalu sahaja kering, kalau elaun yang ada ini pun kena potong alamatnya dia pasti akan menjadi insan yang papa kedana. Tak sanggup!!
“Tif!! Tif!! Tif!!”
Suara pekikan dari Nabila membuatkan hampir sahaja gunting ditangan Awatif terlari dari line yang emak sudah tandakan.
“Ila!!!” Jeritnya menahan geram. Dia tahu Nabila jauh lagi. Tapi suara Nabila yang ala-ala Diva Anita Sarawak itu sudah sampai dulu menerjah ke dalam lubang telinga.
“Tif!! Tif!! Tif!!” Jerit Nabila lagi dari bawah rumah. Selamba Nabila mencampak basikal Rally miliknya ke tanah.
Gunting ditangan dicampakkan sahaja ke tepi. Cermin mata yang disangkut di telinga dilurutkan lalu diletakkan sahaja di atas kain satin biru lembut itu. Bergegas langkah kaki dihayun menuju ke tingkap. Kelihatan Nabila sudah tercungap-cungap. Lelah barangkali. Mana tidaknya memekik sambil menunggang basikal. Pasti sahaja kederasan jantung berdegup lebih hebat daripada biasa.
“Apa kena dengan kau ni Ila. Terpekik-pekik. Apasal?” Soal Awatif sedikit menjerit juga.
“Aku ada berita gempak nak bagi tahu kau ni!!” Balas Nabila dengan suara yang nyaring. Mereka bercakap macam seorang di hulu seorang lagi dihilir. Kuat. Langsung tak tau nak menjaga aurat suara seorang muslimah yang sepatutnya menjaga tutur kata. Main redah ajer keduanya.
Awatif buat muka. Apa sahajalah cerita sensasi yang ingin Nabila khabarkan ini. Dia memang sedia maklum yang temannya itu memang berpotensi untuk menjadi agen Murai.Com. sebab boleh dikatakan semua benda yang berlaku di dalam kampong ini semua Nabila akan tahu. Pendek kata, sebelum orang kampong dapat tahu Nabila akan tahu terlebih dahulu. Nabila sentiasa mendapat berita yang up-to-date. Dan dia pulak akan setia meng’update’ berita semasa.
“Apa yang gempak sangat tu?” Soal Awatif malas. Time-time dia banyak kerja yang perlu dibereskan ada pula yang datang menganggu.
Tangan Nabila menyeluk ke dalam kocek track bottom yang dipakai. Dikeluarkan sehelai kertas putih bersaiz separuh A4 lalu di regangkan mengadap Awatif yang masih lagi berdiri di tepi tingkap. “Cuba kau tengok ni?” Nabila berkata girang.
Awatif cuba meneliti apa yang tertulis pada kertas di tangan Nabila itu. Tetapi gagal. Rabunnya makin teruk barangkali. Jarak yang hanya tak sampai tiga meter ke bawah itu pun dia tidak dapat membaca tulisan yang ada pada kertas itu. Awatif cuba mengecilkan matanya. Sedaya upaya dia cuba mengamati kertas apa yang sebenarnya di pegang oleh Nabila. Dia gagal lagi.
“Naiklah. Aku tak nampak apa yang tertulis atas kertas tu.” Kata Awatif.
Terus sahaja langkah kaki Nabila deras mendaki anak tangga batu untuk naik ke atas rumah Awatif.
“Tengok ni. Tengok ni.” Nabila masih lagi teruja untuk menunjuk apa yang tercatit pada kertas ditangannya kepada Awatif.
Kertas ditangan Nabila dipegang. Awatif lihat dekat-dekat apa yang tertulis di atasnya. Tak sampai seminit matanya membulat. Mulutnya juga telah ternganga luas. Dia pandang Nabila yang sudah tersengih bangga dengan hidung turut sama sudah kembang sedepa. Kemudian matanya terarah kembali pada kertas di tangan. Dia pandang Nabila semula.
Nabila mengangguk laju. Dia faham benar bila Awatif sudah mula buat muka blurnya itu.
“Amanda Dayana ada dekat kampong kita Tif. Dia tengah shooting dekat anak parit sebelah sawah Lebai Deraman.” Beritahu Nabila. Nabila masih seperti tadi. Terujanya melebih-lebih.
Awatif terkaku. Kayu sekejap dia jadinya bila mendengar berita yang Nabila sampaikan itu. Kemudian…..
“Arrrgghhhh!!!!!” Terlepas jeritan Awatif dan Nabila menggegarkan rumah papan Pakcik Rahman dan Makcik Samsiah. Mereka saling berpegangan tangan sambil melompat-lompat kegembiraan.
“Tif!! Ila!! Apa kena dengan kamu berdua nih!!” Suara Makcik Samsiah bergema dari muka pintu rumah. Dari jauh dia sudah mendengar orang menjerit-jerit macam naik hantu. Rumahnya ini pun sudah bergegar jadinya. Mujur sahaja tidak runtuh menyembah ke bumi.
Awatif dan Nabila yang meroyan melompat-lompat terkejut dengan sergahan dari Makcik Samsiah. Mereka saling berpandangan. Kemudian keduanya menarik sengih di bibir.
Makcik Samsiah hanya menggelengkan kepala melihat keduanya. Tak sedar diri budak berdua ini. Makcik Samsiah tahu apa yang menyebabkan anak daranya dan anak dara Kak Munah ini terkinja-kinja tadi. Mana tidaknya, idola keduanya berada di kampong halaman mereka. Tentu sahajalah Awatif dan Nabila akan melebih-lebih terujanya. Semasa dia di kedai runcit Che Ah tadi pun semua orang sibuk duk bercerita hal kedatangan bintang popular itu ke sini. Tiba-tiba kampong Sungai Lang dilanda tsunami disebabkan kedatanganan Amanda Dayana.
“Mak, Tif nak tengok Amanda shooting mak.” Pinta Awatif. Telapak tangannya dirapatkan. Dia pohon agar hari ini perintah berkurungnya dilonggarkan sedikit. Dia benar-benar mahu bertemu dengan Amanda Dayana dari jarak dekat. Dua minggu lepas tu dia hanya melihat Amanda dari jauh sahaja kerana tiket yang dia beli untuk show penyanyi dan pelakon pujaannya itu berharga paling murah. Dia mana mampu nak beli tiket VVIP yang boleh duduk betul-betul depan pentas. Tapi dia puas jugak, sekurang-kurangnya hajatnya nak melihat persembahan Amanda Dayana menjadi kenyataan walaupun Amanda Dayana kelihatan macam semut kecil sahaja dari jauh. Jadilah. Janji dapat. Tak kisahlah dia mendapat habuan dari abah di atas kedegilannya untuk ke sana juga.
Makcik Samsiah memandang Awatif dengan mata yang bulat. “Tif tak ingat ker pesan abah. Nanti tak pasal-pasal kena lagi.” Makcik Samsiah memberi peringatan kepada Awatif dengan amaran suaminya itu. Suaminya jangan dibuat main. Kalau sudah kata jangan dibuat, maknanya janganlah dibuat. Walau hanya untuk cuba-cuba. Nanti teruk jadinya.
Awatif buat muka. Dia sudah jemu dengan amaran abah. “Emak bolehlah. Sekejap jer.” Awatif merayu lagi. Kali ini dia hanya nak ke tepi parit kecil di hujung sawah milik Lebai Deraman tu ajer. Dia bukan nak ke mana pun. Ke situ sekadar untuk melihat wajah Amanda Dayana dari dekat. Itu ajer. Takkan tak boleh.
“Jangan cari pasallah Awatif.” Pesan Makcik Samsiah lagi. Dia tidak mahu ada rebut taufan macam dua minggu lepas lagi. Cukuplah. Dia tak mahu melihat suaminya itu naik angin dengan Awatif. Lagipun suaminya itu bukan sihat benar. Nanti takut pulak darah tingginnya naik.
“Sekejap ajer mak.” Awatif menekankan sedikit suaranya.
“Jangan…” Kata Makcik Samsiah lembut.
“Mak….” Awatif sudah mula merengek macam budak kecil.
Nabila hanya diam memerhati. Dia rasa serba salah pula mengkhabarkan perkara ini. Dia bukan tak tau yang Awatif sekarang dalam perintah berkurung. Mana boleh keluar kalau itu yang sudah ditetapkan Pakcik Rahman.
“Alah Tif. Rileklah. Amanda tu ada dekat sini sebulan. Diorang shooting filem tu lama.” Pujuk Nabila. Nabila tak mahulah Awatif ingkar pada perintah orang tuanya hanya kerana penyanyi dan pelakon itu.
“Mak…” Awatif tak habis merengek.
“Kenapa nih?” Soal Pakcik Rahman tiba-tiba.
Semua mata tertumpu pada Pakcik Rahman di muka pintu. Pakcik Rahman yang baru pulang dari kolam ikan keli miliknya kelihatan sedikit penat. Badannya sudah bermandi peluh. Dikaki seluar pula ada kesan lumpur.
Awatif menelan air liur bila melihat abahnya yang terpacak di depan pintu. Tak sempat dia nak larikan diri dengan Nabila ke tempat Amanda shooting abah sudah pulang ke rumah. Alamatnya tak ada rezeki dialah untuk berjumpa dengan Amanda hari ini.
“Kenapa nih?” Soal Pakcik Rahman lagi. Botol air dan mangkuk tingkat yang dibekalkan oleh isterinya pagi tadi diletakkan di atas lantai. Pakcik Rahman duduk di atas tangga rumah membelakangkan semua yang ada.
Makcik Samsiah mengisyaratkan sesuatu kepada Awatif agar jangan sengaja membangkitkan hal ini di hadapan abahnya memandangkan abahnya itu baru pulang dari kolam ikan keli. Penat lagi. Karang tak pasal-pasal hangin pulak jadinya.
Awatif mencebek. Dia diam sahaja. Nabila juga sudah terasa cuak bila Pakcik Rahman ada di sini. Dia bukan berani sangat pun dengan Pakcik Rahman. Kalau dengan Makcik Samsiah senang nak kawtim. Kalau dengan Pakcik Rahman memang pasti akan kena kaw-kaw punya. Ngeri.
Makcik Samsiah mengangkat botol air dan mangkuk di atas lantai. Dia terus ke dapur untuk membancuh air kopi untuk suaminya. Sudah menjadi kebiasaan setiap kali suaminya pulang dari kolam pasti suaminya itu mahu meminum kopi panas kampong yang ditumbuk sendiri.
“Abah…” Panggil Awatif perlahan.
Seraya itu lengan Awatif dicuit Nabila. Nabila juga mengisyaratkan kepada Awatif supaya jangan nak cari pasal petang-petang yang bahagia ini.
Awatif sekadar membiarkan sahaja.
“Abah…” Panggil Awatif lagi. Manalah tahu jika dia diizinkan keluar jika cuba berdiplomasi baik-baik dengan abah.
“Errrmm….” Jawab Pakcik Rahman.
Awatif menelan air liur. “Tif nak keluar sekejap.” Katanya tergagap-gagap.
Pakcik Rahman berpaling mengadap Awatif dan Nabila silih berganti. Nabila sudah ketar lutut bila Pakcik Rahman sudah mula memandang macam tu.
“Sekejap ajer abah. Tif janji sebelum Maghrib Tif sampai rumah. Tak jauh abah. Kat tepi tali air tu ajer.” Lancar Awatif menyuarakan hajat dihati. “Abah, Amanda Dayana tu ada shooting dekat sini. Bukan selalu jumpa artis femes abah. Bolehlah.” Tambah Awatif lagi. Suaranya lembut sahaja menyapa telinga sesiapa yang mendengarnya. Bukankah dia mahu berdiplomasi baik-baik dengan abah. Jadi ini macam trick lah kononnya.
Pakcik Rahman hanya memandang seraut wajah Awatif yang penuh mengharap. Dia sudah tahu. Satu kampong sudah kecoh bila ada produksi filem sedang menjalankan pengambaran filem di sini.
“Bolehlah abah.” Awatif cuba merayu lagi.
Pakcik Rahman mendengus kuat.
Mendengar sahaja bunyi dengusan kasar dari abah membuatkan Awatif sedikit kecewa. Confirm hari ini dia tak ada rezeki nak berjumpa dengan Amanda.
“Nanti kalau kau ke sana Ila kirim salam aku pada Amanda.” Kata Awatif perlahan kepada Nabila.
Nabila terkebil-kebil. Macamlah dia ini suka-suka hati boleh mendekati untuk menyampaikan salam Awatif kepada Amanda yang dikawal bagai anak raja di tempat pengambaran tu. Nak dapat autograph pun payah. Inikan pula mahu bersembang-sembang sambil berutus salam.
Awatif melangkah longlai masuk ke dalam bilik.
“Balik sebelum Maghrib.” Kata Pakcik Rahman ketika Awatif sudah melangkah perlahan menuju ke bilik. Faham sangat. Merajuklah tu.
Awatif berpaling lipat maut. Dia pandang wajah abah.
“Balik sebelum Maghrib.” Ulang Pakcik Rahman lagi.
Mata Awatif sudah bersinar-sinar. Menjadi jugak drama sebabaknya tadi.
Awatif terus mendapatkan abahnya yang masih lagi duduk mengambil angin di atas tangga rumah. Dia melutut. Terus abah dipeluk. Dia cium-cium muka abah. Dia sudah tidak kisah dengan bau masam peluh pada badan abah dan kotor lumpur pada baju abah. Janji dia dibebaskan. Yahoooo…
“Ingat, balik sebelum Maghrib.” Pesan Pakcik Rahman tegas.
“Janji bah. Janji.” Awatif menaikkan lima jarinya berjanji akan mengikut arahan itu dengan sebaik-baiknya.
“Jom Ila.” Panggil Awatif kepada Nabila yang berdiri dibelakang.
“Pergi dulu yer pakcik.” Ucap Nabila kepada Pakcik Rahman ketika dia berlalu di tepi Pakcik Rahman. Bibirnya dipaksa sengih di depan Pakcik Rahman.
“Cepatlah.” Awatif sudah berteriak dari bawah. Dia telah pun mencapai basikal mountain bikenya.
“Kamu pun Ila. Jangan nak memerap dekat sana lama-lama.” Sempat juga Pakcik Rahman berpesan kepada Nabila.
“Janji pakcik. Janji.” Nabila turut sama mengangkat lima jarinya ke atas. Dia lakukan sepertimana yang Awatif lakukan tadi.
“Pergi dulu abah!! Pergi dulu mak!!” Jerit Awatif bila basikalnya telah memecut laju meninggalkan halaman rumah.
Di dapur rumah, Makcik Samsiah yang sedang memotong kuih tepung pelita kurma hanya tersenyum sendirian. Dia faham sifat sebenar suaminya itu. Suaminya cukup sayang dengan semua anak-anaknya. Tegasnya hanya untuk mengajar. Yang mana salah harus dibetulkan kerana itu adalah tanggungjawab menjadi ketua keluarga.

Thursday, November 19, 2009

Awatif Bab 1

Pintu dapur dibuka berhati-hati agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi. Langkah dihayun terjengkek-jengkek agar tidak ada yang mendengar derap langkah kakinya. Awatif memanjat tangga dapur perlahan-lahan untuk menuju ke bilik yang terletak di atas.
Pap!!
Lampu menyala. Langkahnya mati.
“Awatif Rahman!!” Suara garau abah kedengaran dari arah dapur.
Perlahan dia berpaling. Kelihatan muka abah tegang macam baru cucuk botox setengah botol. Air liur yang ditelan terasa berpasir malah turut sama tersekat di tengah kerongkong. Dup-dap-dup-dap jantung berdegup kencang macam bunyi enjin motobot kehabisan minyak subsidi kerajaan Malaysia. Malam ini dia kantoi lagi!!
“Ke mana kamu?” Abah menyoal keras.
Awatif tegak berdiri di atas anak tangga ke tiga. Kepala digaru-garukan supaya otaknya dapat merangsang apa alasan yang boleh pakai untuk kali ini.
“Errrmmm….” Teragak-agak dia nak menjawab soalan abah. Sudahlah abah menyoal dengan pandangan mata yang tajam menikam. Lagilah kelu dia nak berbahasa. Macam mana dia tak kena renjatan tiba-tiba sampai boleh jadi gagap untuk berkata-kata kalau abah kat bawah tu dah macam standby nak telan orang jer gayanya.
“Ke mana kamu!!” Suara abah sudah bergema satu rumah.
Emak dan adik-adik yang lain meluru dari bilik masing-masing untuk melihat apa yang terjadi di dapur saat jam dinding sudah menunjukkan pukul 2.30 pagi waktu tempatan. Mereka semua pandang wajah bersalah yang masih lagi tak berganjak dari tempat dia berdiri tadi.
“Tif baru balik?” Tanya emak.
Awatif hanya mengangguk. Dia buat muka kesian depan emak. Mintaklah laku muka kesiannya ini. Matanya sudah mengantuk sangat ni. Nak terus masuk bilik dan tidur.
“Dah. Pergi masuk bilik.” Emak bersuara rendah.
Awatif mengangguk. Ahhh….Alhamdulillah. Baru sahaja menaiki satu lagi anak tangga dia dah dengar bunyi suara abah yang kuat di bawah.

“Jangan nak masuk ke bilik selagi kamu tak bagi tahu abah mana kamu pergi Awatif Rahman!!” Teriak abah.
“Abang sudahlah tu. Budak tu penat. Lagipun dah malam ni kan. Apa nanti jiran-jiran kita kata.” Emak bersuara perlahan. Cuba melembutkan hati suaminya.
“Sebab saya dah tak tahan dengan apa yang jiran-jiran kita ni cakaplah saya nak tanya anak awak tu kemana dia hilang. Kamu keluar ikut jantan yer Tif.” Abah sudah naik berang.
Awatif berpaling. Dia mengadap abah. “Mana ada abah.” Tukas Awatif. Dia tak suka bila abah senang-senang hati ajer menuduh dia keluar dengan lelaki. Ingat dia ni murah sangat ker sampai boleh merewang ke sana ke mari dengan mana-mana lelaki.
“Habis tu kamu ke mana? Keluar pagi. Balik pagi-pagi buta.” Soal abah lagi.
Mata dijulingkan ke atas. Dia malas nak berlawan kata dengan abah lagi. Selamba dia naik ke atas.
Laju langkah abah mengejarnya dari belakang. Tangan Awatif disentap. “Kamu cakap dengan abah kamu pergi mana?” Soal abah kuat.
Awatif lihat adik-adik yang lain semua dah menikus berdiri di belakang emak. “Abang sudahlah tu. Jangan nak di apa-apakan budak tu.” Rayu emak.
Abah tak pedulikan rayuan emak. abah dah naik minyak. “Cakap mana kamu pergi?” Frekuensi suara abah naik lagi.
“Apa ni abah!!” Kasar Awatif menarik kembali tangannya. “Tif keluar pergi KL. Tif tengok show Amanda dekat sana. Takkan nak keluar pergi KL pun tak boleh kut abah.” Jawab Awatif kasar. Senang-senang dia melawan cakap abah. Free-free jugak dia dapat dosa sebab meninggikan suara dengan orang tuanya sendiri.
Pang!!
Tangan abah dah naik ke pipi Awatif.
“Siapa ajar kamu cakap macam ni dengan abah hah!! Siapa ajar kamu jadi kurang ajar ni hah!!” Tangan abah sudah menonjol-nonjol kepala Awatif. Laju saja abah menarik Awatif masuk ke dalam biliknya.
“Abang!!”
“Awak diam. Pergi bawak yang lain masuk ke dalam bilik. Cepat!!” Arah abah.
Di dalam bilik, Awatif dihumban ke lantai.
“Sebab ni kan?? Sebab ni kan?? Kamu melawan cakap abah. Kamu pergi jugak ke KL tu kan.” Abah menunjuk-nunjuk poster penyanyi, pelakon dan Bintang Paling Popular yang memenuhi seluruh dinding bilik anaknya itu. Rakus tangan abah menarik semua poster di dinding dan mengoyakkannya menjadi cebisan-cebisan kecil.
“Abah jangan abah.” Awatif dah merayu macam budak kecil. Kaki abah dipegang. “Abah jangan abah.” Rayu Awatif lagi. Masa kena penampar tadi cukup kuat dia tahan air mata dari mengalir. Kini bila melihat hampir separuh poster yang dikumpulnya itu menjadi mangsa amarah abah buat dia hilang kawalan. Itu termasuk barang-barang yang dia sayang. Mana boleh abah suka-suka hati buat macam tu. Dahlah tu semua beli pakai duit. Bukannya pakai daun rambutan dekat depan laman rumah.
Mata abah merah memandang Awatif yang beriya-iya menangis mahu mempertahankan poster yang tak bernyawa ini. lantas abah beralih pula pada meja belajar. Bukan buku pelajaran yang penuh di atasnya tapi berselerak dengan segala majalah hiburan yang terpampang muka Amanda Dayana diva Negara itu. Kali ini abah koyak-koyakkan pula majalah yang dah berkurun Awatif simpan. Sudahlah tu, buku skrap hasil kerja tangan yang Awatif buat khas untuk bintang pujaannya itu juga menjadi mangsa abah. Huh..Tak sempat nak mintak autograph.
Bila tangan abah pantas mengambil CD album Amanda Dayana makin kuat suara Awatif menangis. “Abah jangan abah. Yang lain kalau abah nak koyak abah koyaklah. Tapi CD tu jangan abah. Tif sayang tu abah. Tif beli pakai duit raya tahun lepas tu abah.” Jatuh meleleh air mata Awatif saat dia merayu pada abah. Bersungguh-sungguh dia mempertahankan CD Amanda itu dari menjadi mangsa abah yang seterusnya.
Abah merenung tepat ke muka Awatif. Berkerut dahi abah. Kemudian CD tadi dicampak kembali di atas meja.
“Ingat yer. Mulai hari ini kamu duduk dekat rumah. Jangan nak keluar. Ini hukuman sebab kamu ingkar kata abah.” Kata abah berbau arahan.
Awatif hanya tunduk. “Ingat yer. Mulai hari ini kamu duduk dekat rumah. Jangan nak keluar. Ini hukuman sebab kamu ingkar kata abah.” Tersedu-sedu dia mengajuk cakap abah bila dia merasakan abah dah selamat keluar dari bilik. Huhh.. Awatif merengus kuat bila dia terpaksa mengutip cebisan-cebisan poster yang dah berselerak penuh satu lantai bilik.
“Kak Tif.” Tegur Wahida dari belakang.
“Diam.” Kata Awatif sepatah.
“Kak Tif.” Tegur Wahida lagi.
“Diam.” Bulat membuntang Awatif memandang Wahida. Dia cakap sekali pun susah nak faham.
Wahida hanya menjongket bahu. Perlahan dia memanjat naik ke katil atas. Kak Tif dibiarkan sendiri melayan lara bila poster bintang pujaannya sudah bersepah-sepah.

***************************************************************

Tak tau nak letak tajuk apa. So saya letak ajerlah nama heroin ni. AWATIF. Nanti2 saya akan usahakan nak bagi tajuk apa yang sesuai untuk cerita ini. Mungkinlah mengarut sikit untuk bab awal2 ni. Hope jangan ader yang marah. Enjoy reading!!

Salam sayang,
Eila.

Wednesday, November 11, 2009

2 X 5 Bab 19

“Im kau ada pergi Bahagian Kewangan tak hari ni.” Soal Hairi ketika dia dan Zaim sedang sibuk memilih lauk di gerai nasi campur yang terletak tidak jauh dari pejabat mereka berdua.
“Aku naik Bahagian Kewangan tu kalau tiba hari gaji ajer. Itu pun sebab nak ambil payslip. Kalau tidak, tak kuasa nak menapak ke tingkat tujuh tu kalau semata-mata nak buat pemantauan dekat situ. Lainlah kau yang banyak sangat masa terluang sampai boleh buat buat lawatan dekat sana tu mengalahkan GM.” Sedas Zaim.
“Amboi kau. Mengata tak menoleh langsung. Jagalah hati aku ni sikit. Ni main lepas ajer. Sah belajar dari Kirin ni. Kau dengan bini kau tu pun aku tengok dah sama ajer perangai. Aku naik ke atas tu pasal loan rumah yang aku nak buat tulah.” Balas Hairi. Kemain lagi Zaim ni sekarang berkata. Ada ajer benda yang aku beat tak kena. Macamlah tak tau sekarang ni aku berurusan dengan kewangan tu pun sebab hal loan rumah yang tak lepas-lepas keluar lagi dari bilik akauntan syarikat. Nak buat macam mana, Minggu lepas dia submit form, dan-dan pulak Cathrine Chong, akauntan bermata sepet tu dikhabarkan sudah berhenti kerj kerana mendapat tawaran kerja di luar Negara. Kenapalah Cat ni berhenti kerja time aku nak sangat mintak tandatangan dia tu. Terpaksalah menunggu akauntan baru masuk. Pagi tadi dapat ajer berita yang akauntan baru yang menggantikan tempat Cathrine Chong sudah masuk pejabat terus ajer dia pergi bertanyakan perihal borang pinjaman perumahannya itu. Dan…inilah benda yang tak sabar sangat nak diceritakan pada Zaim.
Sekejap kemudian Hairi mula mempamerkan barisan gigi-giginya yang bersusun cantik. Meang tak sabar sangat dah ni nak mula bukak cerita.
“Ni apa hal tiba-tiba tersengih macam kerang busuk. Rosak ark au ni Ri aku tengok. Makin lama sengal kau tu makin menjadi. Patutlah tak ada satu pun calon yang boleh melekat dengan kau.” Kata Zaim selamba. Nasi yang sudah bercampur dengan ikan keli berlada dan sayur kangkung goring belacan dibawa ke mulut.
“Aku ada benda nak cerita dengan kau ni.”
“Hal perempuan?” Teka Zaim. Alahh.. Sudah berapa lama berkawan dengan Hairi ni. Macamlah tak tau cerita apa yang ingin disampaikan oleh Hairi kalau dia sudah mula jadi tersengih memanjang, dengan excited yang melebih itu. Pasti-pasti sahaja hal perempuan. Hairi memang selalu begitu. Hal perempuan ajerlah topic utama kalau dia nak berborak. Tak ada hal lain. Tu sebab Kirin tu tak berapa nak berkenan aku berkawan dengan Hairi. Hairi tu mata keranjang katanya. Kata Kirin lagi, agak kalau orang hutan dekat Zoo Negara di paksa pakai mini skirt berwarna merah jambu mahunya dengan orang hutan pun Hairi akan terpikat.
“Kau memang kawan yang sangat memahami aku lah Im. Ni buat I sayang you lebih.” Kata Hairi bersama sengih yang dari tadi tak lekang dari bibir
“Bab sayang-sayang ni kau kasi pelan sikit okey. Buat orang dengar nanti tak ker dituduhnya aku ni ada skandal dengan kau. Tak lalu aku.” Zaim memberi amaran keras.
Hairi ketawa besar mendengar amaran keras Zaim itu. Ngok betul punya kawan. aku pun tak hadaplah lelaki sama jenis ni. Apa daaa…. “Aku dah jumpa akauntan syarikat yang baru. Cantik siot wa cakap sama lu. Macam anak pak arab daa….” Kata Hairi sambil menaikkan ibu jari kirinya. Memang lawa ar akauntan baru tu. Tak rugi pagi-pagi tadi menapak ke atas semata-mata nak bertanya perihal borang permohonan pinjaman perumahannya tadi. Sambil menyelam minum air. Sharifah Nur Sofea Syed Barakbah. Aduhhh!!! Akan aku pahat nama itu dihati ini.
“Betullah cakap Kirin. Kau kalau orang hutan dekat Zoo Negara pakai mini skirt pun kau akan kata cantik jugak. silap hari bulan boleh flirt sekali.” Kata Zaim sambil ketawa kecil melihat gaya Hairi menceritakan perihal akauntan baru yang dia jumpa pagi tadi.
“Isshhh…Melampau betul bini kau mengutuk aku Im. Betul. Kali ini aku yakin terkena pahanan cinta pandang pertama. Tak adalah macam yang bini kau nak rekemenkan dekat aku tu. Saper nama budak tu. Fi…Fi..Fi..” Berkerut dahi Hairi cuba mengingatkan nama si gadis yang pernah ingin di’adjust’ oleh isteri Zaim itu. Fuhhh… Fesyen sama ajer. Kepala ting-tong. Mengerikan betul bila mengingatkan pertemuan pertama yang di atur oleh Zaim dengan Syakirin. Sungguh tak sanggup kalau perempuan patern itu yang ingin dibuat calon.
“Fiqa.” Sebut Zaim. Membantu temannya itu pulih ingatan terhadap kawan Syakirin juga merupakan budak sekampung dia jugak. Memang lawak kalau tengok first time mereka berdua ini berjumpa dulu. Serba tak kena. Serba tak masuk. Ada ajer benda yang nak ditelagahkan. Kalaulah bukan Syakirin yang beriya-iya benar mahu memadankan Hairi dengan Figa dia pun malas mahu masuk campur. Bukan tak tau perangai Hairi. Fiqa tu pun dia kenal ajer kalau dah namanya pun budak sekampung. Nasib tak menjadi. Kalau tak lagi teruk dua-duanya.
“Hah!!! Fiqa. Ngeee…” Laju Hairi menggeleng kepala. Ngeri sangat ajer bila dia mendengar semula nama Fiqa.
“Okey what. Lawa apa. Pakai tudung…. Pakai tudung…Haaaa..” Zaim mula mahu menjalankan aktiviti menggiatnya. Jari telunjuknya digerak ke atas dan ke bawah dengan kening dijongkang jongket. Hairi sudah kena bahan. Memang seronok bila sekali sekala dapat membahankan Hairi. Jangan ingat dia ajer yang reti membahankan orang. Aku pun tau jugak tau. “Mak kau sukakan. Kalau mak kau jumpa mesti berkenan terus.” Zaim tidak habis mengusik lagi. Usik jangan tak usik.
“Tak sanggup aku. Mulut longkang ar budak tu. Ada ker mengata aku direct ajer tak kona-kona. Depan-depan pulak tu.” Kata Hairi sambil ketawa geram bila teringat satu-persatu kata-kata menyakitkan hati yang keluar dari mulut Fiqa tu. Memang bukan citarasa aku sungguh.
“Kau jangan membenci sangat Ri. Takut nanti tak tidur malam pulak kau dengan budak Fiqa tu.” Giat Zaim lagi.
Hairi mendengus geram. “Boleh tak kalau kau gugurkan nama budak Fiqa tu. Sekarang ni aku lebih berminat dengan akauntan syarikat yang bernama Syarifah Nur Sofea Syed Barakbah.” Kata Hairi. Nama si akauntan yang cantik itu disebut dengan sejelas-jelasnya. Cukup hokum dia menyebutnya.
Tersedak Zaim mendengar nama yang baru disebut oleh Hairi tadi.
“Asal kau? Baru aku sebut nama dah tersedak macam tu. Belum lagi jumpa dengan orangnya.” Hairi mengangkat kening sebelah.
“Siapa nama akauntan tu?” Soal Zaim inginkan kepastian.
“Syarifah Nur Sofea Syed Barakbah.” Ulang Hairi.
“Sofea.” Teka Zaim di dalam hati.
“Im..Im.. Memang rezeki kau lah nak tengok buah hati baru aku ni. Dia datang. Dia datang.” Kata Hairi bersemangat. Dan-dan itu jugak sikat dikeluarkan dari poket slack yang dipakai. Dirapikan sikit rambutnya. Jambul di depan dia kasi terangkat. Barulah ada gaya. “Cik Sofea.” Dengan muka tak malu Hairi menegur akauntan syarikat yang baru itu. Dia berdiri apabila dilihat Sofea datang menghampiri meja makannya.
“Eyyhhh!! Encik Hairi. Makan disini jugak.” Lunak suara Sofea menyapa Hairi.
Zaim sekadar tunduk mengadap pinggan nasi yang telah kosong sambil berdoa di dalam hati. Semoga Syarifah Nur Sofea Syed Barakbah itu bukanlah Sofea yang dia pernah kenali dulu. Telinganya dapat menangkap jelas suara empunya nama yang disapa oleh Hairi itu. Ya Allah. Betul ker dia.
“Mari saya kenalkan. Senior architect kita. Ahmad Zaim.” Ramah Hairi memperkenalkan Zaim kepada Sofea.
Perlahan Zaim mengangkat muka. Dia bangun. “Hai.” Katanya sepatah sambil menghulurkan tangan untuk bersalaman.
“Ha…Ha..Hai..” Sedikit tergagap Sofea menuturkannya. “Zaim?” Katanya perlahan.
Zaim sekadar mengangguk lemah.
“Korang kenal each other?” Hairi pula menyampuk dengan muka pelik.
“Sofea ni kawan lama aku.” Beritahu Zaim tenang.
“Ya. Kawan.” Sofea mengiyakan. “Kawan lama.”
“Buat suspen ajer tadi. Nasib kawan lama. Ingat kekasih lama.” Selar Hairi sambil mengurut dadanya.


“Ri aku ingat nak balik office dululah.” Bisik Zaim perlahan kepada Hairi.
“Kau ni Im macam tau-tau ajer apa dalam kepala aku ni. Bagus jugak kau gerak dulu. Aku dah nak atur ayat ni.” Jawab Hairi bersama tawa gatalnya sambil mata melirik Sofea yang sedang memesan sesuatu pada kaunter pembayaran.
“Apa-apa ajerlah Ri. Janji kau jangan sampai lupa nak masuk pejabat sudah. Nanti tak pasal-pasal bos kau memekak tepi telinga aku sebab membiarkan engineer dia mengulat dekat restoran ini lama-lama. Macam kau tak tau perangai bos kau tu.”
“Yer. Yer. Aku paham. Jangan risau. Habis ajer rehat aku baliklah pejabat. Kau doakan semoga aku berjaya yer.”
“Suka hati kaulah.”
Terus Zaim berlalu meninggalkan Hairi dengan agendanya itu.




“Lambatnya awak balik hari ini. Dah pukul Sembilan malam.” Tegur Syakirin ketika menyambut kepulangan suami tercinta. Tangan Zaim disalam lalu dicium. Scroller lukisan dan briefcase dari tangan Zaim telah pun berpindah kepada tangannya. “Awak nak makan. Saya siapkan.” Kata Syakirin lagi.
Zaim mengangguk perlahan. “Tapi saya nak mandi dulu.”
“Okey.”
Usai mandi dan bersolat Isyak, Zaim duduk di meja makan. Syakirin telah sedia menanti. Nasi disenduk ke pinggan Zaim. Mala mini menu makan malam mereka berdua adalah sayur campur, ayam goreng berempah dan jugak sambal tumis udang. Itu semua makanan kegemaran Zaim. Sekarang ini dia sendiri sudah mahir memasak apa sahaja makanan kegemaran suaminya itu kecuali….ermmm…gulai tempoyak!! Kalau Zaim nak makan gulai tempoyaknya itu tunggu balik kampunglah. Suruh emak yang masakkan. Kalau dia yang nak masak, kirim salam banyak-banyak. Tak sanggup!!
Di meja makan Zaim senyap sahaja menjamah hidangan makan malamnya. Sedikit gusar hati Syakirin melihat sikap Zaim mala mini. Selalunya Zaim tidak begini. Pasti ada ajer kata-kata pujian terhadap masakannya walaupun dia pun tau sebenarnya dia masak tak adalah sedap mana pun. Tapi Zaim tidak lekang memuji. Itu buat dia terasa dihargai dan rasa sangat seronok menyediakan semua kelengkapan dan apa sahaja yang Zaim inginkan. Zaim pandai berterima kasih. Itu yang buat semakin hari semakin sayang.
“Awak tak sihat ker?” Syakirin mula menyoal apabila Zaim sudah bangun menuju ke singki. Dah masak macam-macam Zaim makan sikit ajer. Tidak sihatkah dia? Desis hati kecil Syakirin.
“Saya tak apa-apa. Cuma penat ajer. By the way, sangat sedap awak masak hari ini.” Puji Zaim seperti biasa.
Syakirin mengulum senyum. Tapi dihati tetap timbul tanda tanya. Macamlah baru hari ini Zaim tu penat bekerja. Setahu dia hari-hari Zaim ni kerja menimbun. Tak pernah lah pulak berkeadaan macam ni. Pasti ada yang tidak kena. Desis Syakriin di dalam hati.

Selesai mengemas dapur, Syakirin masuk ke dalam bilik. Zaim sudah duduk bersandar dikepala katil melakukan aktiviti biasanya sebelum tidur. Membaca majalah. Syakirin pula turut sama berbuat demikian. Pelangi di atas meja tepi katil dicapai. Dia mula membuka halaman bertanda untuk menyambung bacaannya yang terhenti semalam. Dah masuk cerita baru rupanya. Semalam dia Berjaya menghabiskan cerita Syud. Hari ini dia mula baca cerita barulah pulak. Ked’s Story mula memasuki bab pertama. Dia pembaca tegar apa sahaja tulisan Doktor Hlovate ini yang dirasakan semuanya best-best belaka.

Sepuluh minit membaca, Syakirin mula menjadi bosan. Selalu kalau baca novel macam ni pasti dia tak lepas dari berborak perihal cerita yang sedang dibacanya tika ini. Macam semalam. Tengok ajer cara dia bukak cerita Usamah dengan Iman dengan Zaim semalam punyalah bersemangat kental sungguh menerangkan watak-watak dan jalan cerita Syud itu. Usamah itu lah. Usamah inilah. Iman itulah. Iman inilah. Yang Zaim pula sekadar tersenyum ajer. Lastnya yang terkeluar dari mulut Zaim, ‘awak ni banyak betul modalnya’. Heheheh… Tapi mala mini…errrmmm..macam serius ajer Zaim membelek majalah. Dia sendiri takut hendak menyapa.
Naskhah Pelangi ditutup. Bacaannya terhenti setakat bab enam sahaja. dia sudah tidak ada mood mahu meneruskannya. Zaim masih lagi senyap. Perlahan-lahan Syakirin melentokkan kepalanya pada bahu Zaim.
“Rinn..saya penatlah. Tidur yer.” Kata Zaim lalu terus majalah ditangan diletakkan dimeja tepi katil sebelah kanan. Lampu tidur ditutup.
Baru ingat nak bermanja. Nak tidur pulak dia ni. sah ada yang tak kena. Ngomel Syakirin di dalam hati.


__________________________________________________________________________________

Assalamualaikum,

Pertama sekali saya, Eila nak menyusun sepuluh jari memohon maaf andai apa yang ingin dimaklumkan di sini akan buat ramai bengang, tension, stress, rasa nak bakar blog ni dan yang sewaktu dengannya.

Secara rasminya saya nak katakan di sini, 2X5 akan berhenti setakat ini sahaja. Insyaallah, edisi bercetaknya akan menyusul kemudian hari. Harap semua dapat bersabar dan maafkanlah saya andai membuat anda semua tertunggu-tunggu. Apakan daya, saya hanya sekadar menghormati permintaan pihak penerbit.

Saya harap semua pembaca yang disayangi boleh terhibur untuk N3 terakhir. Saya pun dah tak sabar nak mengasah pensel Steadler Noris 2B untuk mula menconteng 'Terbang Tinggi-Tinggi'. Test pad yang baru pun dah siap beli memandangkan test pad yang ada sudah dihabiskan untuk mencoret kira2 2X5 itu.


Harap semua bertabah okey!! Saya hargai anda semua di dalam hidup saya.

Sekian.

Salam sayang untuk semua,

*Eila*

Tuesday, November 3, 2009

2 X 5 Bab 18

“Misya Ellana Mohd Aminuddin!!!” Jerit Syakirin pada anak buah yang ketegak sangat tu. Abang sengaja betul menyuruh aku menjaga Misya sementara dia nak berdating dengan Kak Yati. Suka menjadikan rumah aku macam nursery. Lepas tu aku ni jadi baby sitter tak bergaji. Bukannya tak tau yang aku dengan puteri sulungnya itu langsung tidak ada chemistry. Budak ni pun satu. Degil ya amat. Main panjat-panjat macam lelaki. Buatlah kalau terjatuh nanti. Siapa yang akan disalahkan. Mummy Ngah jugak.
“Misya…Turun sayang.” Tegur Zaim lembut. Gadis kecil menginjak usia enam tahun itu didukung dari atas palang tempat dia sedang berdiri. Manja sahaja gaya Misya di dalam dukungan Zaim.
Syakirin sekadar mencebek bila Misya tersengih memandangnya. Sajer tau Misya ni. Mummy Ngah pun tak pernah kena dukung dengan Pak Ngah dia tu macam tu.
“Misya kalau nakal-nakal macam ni Mummy Ngah report dekat papa okey.” Ugut Syakirin.
“Pak Ngah tengok Mummy Ngah ni. sikit-sikit report papa. Sikit-sikit report papa.” Petah Misya mengajuk gaya Mummy Ngahnya itu bercakap tadi.
Nggee… “Tak padan dengan kecik.” Tocang ekor kuda Misya ditarik.
“Pak Ngah….” Rengek Misya manja di sisi Zaim.
“Awak ni sudahlah tu.” Kata Zaim. “Jom kita balik. Dah nak dekat senja dah ni.” Ajak Zaim. Sudah berjam duduk di taman permainan ini. Hari pun dah nak keluar mambang kuning ajer ni.

Di dalam kereta Syakirin dan Zaim sekadar mendiamkan diri Cuma sesekali terdengar suara kecil di tempat duduk belakang menyanyi girang. Tak tahan betul dengan anak lawyer sorang ni. umur baru nak masuk enam tahun sudah pandai menyanyi lagu Yuna. Misya dibiarkan sahaja mensumbangkan suara dibelakang. Cuma Zaim ajer sesekali ketawa kecil bila mendengar Misya tersasul mahupun tersilap menyanyikan bait-bait kata di dalam lagu Dan Sebenarnya dendangan Yunalis Dato’ Mat Zarai yang merupakan anak seorang lawyer itu jugak.
“Pak Ngah…” Panggil Misya manja.
“Apa dia sayang…” Sahut Zaim.
“Malam ni Misya tidur sekali dengan Pak Ngah ek.”
Zaim sekadar tersenyum mendengar permintaan gadis kecil yang sudah pun bersandar dibelakang. Penat barangkali. Penat memencak satu padang permainan tadi.
“Mana boleh. Pak Ngah tidur dengan Mummy Ngah. Awak tidur depan tv.” Syakirin menjawab bagi pihak Zaim. Sengaja mahu menyakat anak dara abang tu.
“Taknak.. Nak tidur sekali dengan Pak Ngah dengan Mummy Ngah…” Rengek Misya. Matanya sudah mula berkaca. Mummy Ngah kejam. Idea untuk suruh tidur seorang diri di depan tv sangat kejam.
“Rinn..” Zaim bersuara panjang sambil menjeling kea rah Syakirin. Syakirin mula sedaya upaya menahan tawa apabila melihat gadis kecil itu sudah mula mahu menitiskan air mata. Salah satu hobinya sejak dua menjak ini adalah menyakat Misya. Itulah satu-satunya anak saudara yang menjadi pengarang jantung hatinya. Dia sayangkan Misya. Sayang sangat. Tapi semakin besar semakin menjadi mulut si kecil ini membidas kata-katanya kalau ada yang tidak kena padanya. Tu yang buat geram tu. Mengikut gaya abang. Maklumlah. Anak lawyer kan. Dimana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi.
“Pak Ngah tak mau tidur kat luar.” Kata Misya teresak-esak.
“Yerlah. Malam nanti sayang tidur dengan Mummy Ngah dengan Pak Ngah okey. Tak mau menangis-menangis. Tak cantik dah Pak Ngah tengok.”
Mendengar kata-kata dari Pak Ngahnya itu membuatkan Misya tersenyum kelat. Bila sahaja mendengar diri sudah tidak cantik terus sahaja dia berhenti menangis. Air mata yang mengalir diseka.
“Pak Ngah…”
“Apa dia sayang.”
“Suruhlah Mummy Ngah tidur luar. Biar dia kena kacau dengan momok.”
Kata-kata Misya itu benar-benar melucukan. Ketawa besar Zaim dibuatnya. Syakirin pula sudah bengkek ajer gayanya. Matanya dibuntangkan mengadap Zaim yang masih rancak ketawanya tanpa ada sebarang tanda mahu berhenti. Amboi cik adik seorang ini. Sudahlah Pak Ngahnya memanggil sayang. Aku pun Zaim tak pernah nak panggil sayang tau. Lepas tu ada hati nak menghalau Mummy Ngahnya keluar dari bilik. Sabar ajerlah aku dengan anak abang ni. Abang!!! Ambillah anak awak cepat. Betul-betul menganggu privasi rumah tangga orang tau tak!!! Ngomel Syakirin di dalam hati.


“Shusshhh!!!” Jari telunjuk Syakirin diletakkan pada bibir apabila melihat wajah Zaim terpacul dari luar pintu bilik.
Zaim yang baru sahaja pulang dari masjid menjenguk ke dalam bilik. Lar.. Dah tidur budak ni. Syakirin duduk di atas katil bersebelahan Syakirin yang masih lagi menepuk lembut badan anak saudaranya itu. Seketika kemudian tangannya membelai rambut panjang Misya. Kemudian dahi si kecil itu dicium. Zaim yang sekadar memerhati sekadar mengulum senyum. Misya..Misya.. Mummy Ngah awak ni tak adalah teruk sangat pun. Detik hatinya.
“Buat saya Nescafe.” Pinta Zaim lembut ditepi telinga Syakirin.
“Tak boleh buat sendiri ker.” Jawab Syakirin acuh tak acuh. Tangannya masih lagi membelai Misya yang sudah jauh diulit mimpi.
“Boleh. Tapi saya paling suka Nescafe yang awak buat.”
“Sama ajerkan rasanya.”
Zaim menggeleng perlahan. “Awak…” Panggil Zaim panjang. “Nescafe satu ek.” Pintanya lagi. Dibuat muka kesian.
“Ngadalah awak ni.” Lengan Zaim dicubit manja.
“Please…”
Syakirin menjulingkan mata mengadap kipas siling yang ligat berpusing. “Yerlah.” Patuh juga dia bangun dari duduk dan menuju ke dapur.

Mug dikeluarkan dari cabinet dapur. Botol Nescafe dicapai dari raknya. Tangannya menyudu Nescafe dan dimasukkan ke dalam mug. Kemudian beralih pula kepada Coffee Mate. Setelah semuanya dimasukkan ke dalam mug, air panas dari termos dituangkan ke dalam. Aroma Nescafe bersama Coffe Mate yang telah bercampur sejati terbit membangkitkan selera. Memang sedap menghirup Nescafe panas dalam keadaan dingin dengan renyai hujan di luar.
“Ouchhh!!!” Syakirin memalingkan badan. Dilihat Zaim sedang ketawa mengekek sebab Berjaya untuk mengejutkannya buat kesekian kalinya. Sajer tau Zaim ni. Suka main kejut-kejutkan aku macam tu. Buatlah kalau tertumpah Nescafe panas ni tadi. Tak ker melecur orang yang kena. “Pergilah duduk depan. Nanti saya bawakkan air awak.” Kata Syakirin malas. Tangannya menyambung kembali mengacau air Nescafe yang di’oder’ oleh Zaim tadi.
“Naaa…” Zaim menggeleng perlahan. “Saya duduk kat sinilah. Temankan awak.”
“Suka hatilah. Ambil ni. Air awak dah siap. Saya nak menjenguk Misya kejap. Karang menangis pulak tengok diri sorang-sorang dekat dalam bilik tu.”
“Tak payahlah. Siang tadi jenuh bermain. Penat. Lena ajer saya tengok Misya tidur. Apa kata awak temankan saya minum okey. Kita share air Nescafe ni.”
“Awak ni kan…Berapa lama dah kahwin dengan saya. Saya tak minum Nescafelah. Milo panas satu yer.” Tiba giliran Syakirin pula membuat pesanan. Keningnya terangkat sebelah sambil tersengih nakal.
“Okey ma’am!!” Zaim tabik spring sebelum dia pula mengambil tugas tukang bancuh air untuk ma’am besar yang sudah pun ke ruang tamu rumah.
“Milo panas satu.”
“Thank you bos!!”
Tin biskut marrie coklat yang dibawa tadi dibuka. Dicelup ke dalam milo panas dan dibawa ke mulut. Sedapnya. Tak hengat!!!
“Rinn…”
“Errrmm…” Sahut Syakirin tanpa menoleh. Matanya tertumpu pada filem Summer Holiday yang membariskan bintang terkenal dari Hongkong seperti Sammy Cheng dan Jerry Jen. Syok betul layan filem ni. Dah lama tak tengok. Bagus tau channel8 ni. Macam tau-tau ajer aku lama merindui mahu menonton filem lakonan Sammy Chen ini.
“Kita dah kahwin hampir setahun setengah tapi saya tak taulah bila kita boleh merasa ada baby sendiri yer. Asyik menumpang sayang dengan anak abang, anak Along Zain ajer kita ni.” Perlahan Zaim menuturkannya. Dia tahu. Kalau Kirin sudah melagut menonton filem yang dia suka bukannya diambil port sangat dengan orang disebelah. Sudah masak sangat dengan perangai isterinya itu. Kaki tengok wayang. Kaki tengok tv jugak. Tak rugi bayar Astro bila duduk satu rumah dengan orang yang kerjanya memanglah suka tengok tv.
Syakirin berpaling lipat kilat. Dia memandang Zaim yang sedang membelek Readers Digest ditangan. Kemudian dia melepaskan keluhan lemah. Sudah berpuluh kali Zaim berrtanya soalan yang sama. Dan juga sudah berpuluh kali jugak dia pening memikirkan jawapan terbaik yang harus diberikan. Kalau kira-kira pakai jari tangan, jari kaki tak payah nak tekan calculator digital pun dia memang tau yang usia perkahwinannya itu sudah pun menjangkau setahun setengah. Tang kira-kira ilmu hisab Zaim memang terror. Tapi Zaim lupa kut yang enam bulan buat hal sendiri-sendiri tu tak tau pulak dia nak tolak. Kalau nak dikutkan yang betul-betul jadi suami isteri tu pun dalam setahun ajer.
“Zaim. Saya tak pernah merancang tau. Belum ada rezeki lagi. Insyaallah nanti-nanti tu adalah.”
“Saya teringin nak ada anak sendiri.”
Sekali lagi Syakirin melepaskan keluhan lemah. Sah dia ni dah buat dah perangai tak paham Bahasa Melayunya itu. “Saya pun teringin nak ada anak sendiri. Kita berdoalah. Semoga tuhan makbulkan permintaan kita.” Jelas Syakirin. Dia pun berharap benar agar dapat menimang anak sendiri. Sudah lama sangat dia mengidam mahu melengkapkan kehidupan mereka suami isteri dengan kehadiran cahaya mata. Tapi nak buat macam mana. Tuhan belum nak bagi. Hari-hari pun dia tidak pernah lupa berdoa agar dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah lewat sembahyangnya. Zaim ni macam tak tau yang setiap orang ‘power’nya lain-lain. Tak kiralah kalau saban hari membedal pemangkin Pearl Kacip Fatimah mahupun Ali CafĂ© yang boleh menambahkan power dari Power Root tu. Kalau yang di atas sana tidak berkehendak untuk memberi kita selaku hambanya haruslah sentiasa berdoa dan bertawakal disamping disertakan dengan usaha yang mantop!! Zaim. Tu pun nak kena ajar ker.
Zaim sekadar memerhati raut wajah Syakirin yang tiba-tiba berubah menjadi sugul. Terasa bersalah pula dia membangkitkan hal ini. bukan mereka berdua tidak pernah berbincang mengenai hal ini. malah sudah acap kali jugak hal ini dijadikan topic perbualan utama. tapi bila terpandangkan wajah Misya perasaan ingin memiliki cahaya mata sendiri semakin meluap-luap. Tak tau lah pulak Kirin akan touching lebih mala mini.
“Sorry.”
Syakirin mengalih pandang pada Zaim. “Sorry kenapa?” Syakirin menyoal pelik. Ellehh… Macamlah tak tau sorry untuk apa-apa. Kura-kura tercekik tauhu, buat-buat tak tahu. Deyyyhhh….Piirrraahhhh!!!!!!
“Saya tau awak mesti terasa hati sekarang ni kan. I’m so sorry.”
“Taka pa. Saya tak kisah. Kita jangan berhenti berdoa okey.”
“Dan berusaha jugak.” Sambung Zaim dengan senyuman nakal menggoda.
Merah muka Syakirin tidak dapat dibendung lagi. Ngeee… Gatal!!!...Ma’am kecil tu ada dalam bilik. Jangan nak buat pasal.
“Awak tidur dekat luar lah yer. Lagipun malam ni MU lawan Chelsea.” Kata Syakirin dengan sengih kerang busuknya. Macam biasalah kalau ma’am kecil itu menumpang tidur di sini, Zaim kenalah tidur di luar ataupun di bilik sebelah. Misya jenis lesak. Katil bersaiz queen tu pun aku ni sipi-sipi ajer muat.
“La…Pak Ngahlah pulak kena tidur dekat luar.” Kata Zaim buat-buat merajuk. Mukanya monyok.
Ketawa kecil Syakirin apabila melihat muka Zaim berubah menjadi macam tu. “Yerlah. Takkan Pak Ngah nak bagi Mummy Ngah tidur dekat luar pulak kan.. Pak Ngah sayang Mummy Ngah kan.” Syakirin bersuara manja. Mata kirinya dikenyit sebelum terus masuk ke dalam bilik.
“Yerlah…” Sahut Zaim malas. Mummy Ngah.. Mummy Ngah… Dah macam Auntie Zaza ajer rupanya. Mug sendiri pun main letak ajer dekat sini. Opppsss!! Lupa pulak. Pak Ngah kan ker ada.