Sunday, February 12, 2012

Pencinta Terbaik 1

BAB 1


“Awak dekat sana jangan nakal-nakal tau.” Pesan Airani kepada Lutfi ketika dia menemui lelaki itu, pada hari sebelum Lutfi dan Kak Fiza berangkat ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

“Saya sayang awak seorang jerlah.” Balas Lutfi sambil mengenyitkan sebelah matanya.

Airani mencebik. “Nakal!” Katanya sambil mengulum senyuman sebelum wajahnya itu bertukar menjadi sedikit risau dan takut untuk melepaskan Lutfi pergi jauh dari pandangan mata.

“Yerlah tu. Takut dekat sini cakap lain. Dah sampai sana terus lupa. Yerlah, dekat sana kan ramai minah-minah saleh bermata biru. Nanti mesti tak rindu dekat kita yang ada dekat sini.” Ujar Airani sedikit perlahan, meluahkan gusar yang tiba-tiba bertandang dihati. Siapa yang tidak khuatir, di sana nanti tentu sahaja pandangan mata Lutfi lebih terbuka luas. Maklumlah perempuan-perempuan mat saleh bukankah hot-hot belakang. Hot chick lah katakan.

Lutfi menunduk sedikit sambil mencari mata jernih milik Airani. “Hey, belum pergi pun saya dah rindu dekat awak tau.” Dia cuba bersuara lembut untuk melegakan kegusaran di dalam hati gadisnya itu.

Airani mencebik apabila mendengar kata-kata Lutfi yang seperti di dalam filem-filem romantika de amor yang biasa dia tonton. Terasa tekak mahu muntah sebakul. “Alahhh… Bajet Romeo jer. Yerla tu.” Kata Airani kurang yakin.

“Hey, awak percayakan sayakan.” Balas Lutfi.

Airani memandang wajah Lutfi yang serius. Akhir dia mengukir senyuman lega. “Percaya. Saya percaya pada awak.” Ujarnya sambil mengangguk-angguk kepala.

“Eyhhh… Korang ni. Tak abis lagi ker.” Tiba-tiba Hafiza mencelah.

“Dah…dah…” Airan dan Lutfi menyahut serentak.

“Aira tak payah nak risau sangatlah. Kak Fiza kan pergi sekali dengan Lutfi. Tahulah Kak Fiza tengok-tengokkan mamat ni. Kalau dia cuba menggatal dengan orang lain dekat sana, Kak Fiza terus hantar laporan dekat kau.” Seloroh Hafiza sambil menjeling ke arah Lutfi yang terkulat-kulat di sebelah Airani.

“Wahhh… Jadi awak memang hantar Fiza untuk jadi spy awak lah ni.” Balas Lutfi sambil bercekak pinggang memandang Airani yang sedang berbalas sengih dengan Hafizah.

“Tau tak pe. Awak ingat. Awak tak boleh nak menggatal dengan orang lain dekat sana. Awak silap sikit terus Kak Fiza report dekat saya.” Ujar Airani berpura-pura serius.

Lutfi buat muka. “Ngeee…Takutnya saya.” Katanya main-main.

“Okeylah. Saya nak kena pergi dah ni. Awak study rajin-rajin okey. Capai cita-cita awak.” Pesan Lutfi sebelum masuk ke dalam kereta.

“Okey. Awak pun. Kalau musim sejuk, pakai baju tebal-tebal. Awak dah cepat kena selesema.” Balas Airani pula.

“Yerlah. Saya tahu. Saya pergi dulu.” Kata Lutfi.

“Okey.”

“Kak Fiza pergi dulu yer Aira.”

Airani sekadar mengangguk apabila Lutfi dan Kak Fiza telah pun masuk ke dalam Serena Pakcik Hamdan, ayah Lutfi. Keluarga Lutfi dan keluarga Kak Fiza pergi ke KLIA hanya menaiki sebuah kereta sahaja kerana itulah aku tak dapat menyelit untuk mengikut menghantar mereka sehingga ke KLIA.

“Babai.” Kata Airani perlahan bersama linangan air mata sambil melambai lemah ke arah Serena yang sudah bergerak perlahan-lahan meninggalkan aku. Tidak mengapalah, asal nanti aku boleh menjadi isteri doktor, aku relakan pemergian Lutfi untuk mengejar cita-citanya itu. Huhh!!! Tinggi benar impianku itu.







“Aira….”

Suara lembut emak itu mematikan lamunan Airani. Air mata yang setia menjadi peneman hidupnya sejak dua hari lepas diseka dengan belakang telapak tangan.

Betapa dia percaya pada cinta Lutfi, tegar Lutfi melukai. Begitu dia percayakan pada persahabatannya dengan Kak Fiza, akhirnya dia dikhianati.. Kenapa selepas lima tahun mereka di Ireland, mereka berdua pulang membawa bersama ikatan sebagai sepasang pasangan suami isteri yang sah. Lutfi telah berkahwin dengan Kak Fiza tiga bulan sebelum pulang ke Malaysia.

Ya. Lutfi kahwin dengan Kak Fiza itulah. Kak Fiza mana lagi. Tak sangka betul Kak Fiza yang telah Airani anggap seperti kakak dia sendiri itu boleh memotong jalannya kala Kak Fiza mempunyai banyak masa dan peluang untuk bersama Lutfi di sana. Dalam diam-diam mereka menyemai benih cinta apabila dia jauh berada di sini. Airani terasa benar-benar dikhianati saat ini. Patutlah Lutfi selalu menjauhi diri dari Airani selepas tahun pertama dia berada di sana. Rupanya Airani sudah tiada dihati lelaki itu. Sedikit pincang peribahasa jauh dimata dekat di hati. Hakikat sebenar bila sudah jauh di mata, maka jauhlah di hati.

Sehingga kini langsung Airani tidak menduga Kak Fiza akan menjadi watak antogonis di dalam kisah cintanya. Dia benar-benar tidak menyangka, Kak Fiza yang dahulunya pernah berjanji akan menjaga Lutfi untuk dia rupa-rupanya menyimpan impian mahu menjaga Lutfi untuk seluruh hayatnya. Kelebihan Kak Fiza yang selalu dekat dengan Lutfi dan Airani yang jauh beribu-ribu batu membuatkan Airani mengigit jari. Harapkan pagar, pagar makan padi! Berani-berani sahaja Kak Fiza mencaras Lutfi daripada Airani. Dan Lutfi pula, di mana sumpah setiamu sayang!



“Aira…sudahlah tu nak. Aira kena terima hakikat yang Aira tak ada jodoh dengan Lutfi.” Kata Puan Zaharah kepada puteri tunggalnya itu. Gusar hati seorang ibu melihat satu-satunya puteri tunggal di dalam keluarga ini menjadi sedih sampai begitu sekali.

“Kenapa semua ni jadi dekat Aira mak.” Airani bersuara lirih. Emak dipeluk erat-erat. Bahunya terhinjut-hinjut apabila mencuba untuk menahan tangis yang ternyata masih gagal untuk dia hentikan.

“Aira sudahlah tu. Takkanlah Aira nak menangis, meratap, meraung tiga puluh hari tiga puluh malam kut. Sudahlah tu nak.” Puan Zaharah masih lagi memujuk.

“Betullah cakap mak kau tu Aira. Lepak sudah. Ramai jer kut lelaki lain suka dekat kau. Lutfi tak mahu dekat kau, ramai lagi lelaki lain yang nak dekat kau. Kau apa ada hal.” Sampuk Asyila di muka pintu bilik.

“Makcik dah puas pujuk Syila. Cuba kamu pulak.” Kata Puan Zaharah menyuruh Asyila mengambil alih tugas memujuk Airani pula. Sememangnya Airani memerlukan kehadiran teman baiknya itu kala dia berada di dalam kesedihan begini kerana itulah Puan Zaharah telah menelefon si manis Asyila ini untuk datang ke mari.

“Wey, dari semalam aku sampai sini, asyik tengok kau menangis jer. Kau tak penat ke Aira. Kau patut bawaklah aku jalan-jalan.” Kata Asyila dengan mulut yang penuh dengan cucur udang buatan emak Aira. Ditangannya juga masih ada dua tiga biji cucur udang.

“Aku sedih. Aku tak ada mood nak berjalan-jalan.” Balas Airani pula. Cucur udang ditangan Asyila dia rembat dua biji lalu dimasukkan semua ke dalam mulut. Sambil sedih-sedih dia perlu makan juga cucur udang emak kerana kualitinya bertaraf internasional.

Dahi Asyila berkerut sedikit apabila cucur udang yang dari dapur tadi panas-panas dia bawak dengan telapak tangan telah selamat masuk ke dalam mulut Airani. Dia tidak mahu marah Airani. Kalau cucur udang Makcik Zaharah menjadi pengubat sedih Airani saat ini, dia rela pergi turun ke dapur balik dan ambil lagi cucur udang untuk Airani. Lagipun Makcik Zaharah telah menggorengnya setapis besar.

“Yerlah… Yerlah…. Aku tahulah kau sedih. Tapi berbaloi ker kau nangis-nangis bagai nak rak macam ni untuk orang macam Lutfi tu. Sudahlah tu. Rimas tau aku tengok kau macam ni. Huru hara jer rupa. Ingat sikit. Cuti kau dah nak habis. Jangan sebab sedih kau lupa semua benda. Kerja tu tetap kerja. Ni pun bos asyik bising jer tanya bila kau nak masuk kerja balik.” Asyila mula membebel sedikit-sedikit apabila Airani sudah mula mahu berhenti menangis.

“Kau tahu kan beb, aku dah kecoh satu office kata dekat semua orang, bakal suami aku tu doktor, belajar dekat oversea. Malulah aku kalau orang tahu aku putus cinta. Mesti teruk aku kena bahan.” Airani tersedu-sedu. Dia tidak boleh membayangkan betapa malu mukanya ini nanti apabila satu pejabat mengetahui dia sudah putus cinta. Dia boleh bayangkan betapa azabnya dia dibahankan oleh budak-budak pejabat.

Asyila mencebek geram. “Tu lah. Makanya lain kali kalau benda belum tentu jadi, jangan nak kecoh-kecoh.” Bebel Asyila lagi. Sudah berapa kali dia sudah menasihati Airani supaya jangan suka kepochi sana sini mencanang kisah kekasih bakal doktornya yang konon-konon hebat itu. Macamlah dia seorang sahaja yang ada boyfriend. Tengok sekarang, bukankah sudah terpaksa menanggung malu.

“Manalah aku nak tahu ending kisah aku dengan Lutfi macam ni. Aku ingat semua kisah cinta akan happily ever after.” Balas Airani tidak mahu mengaku kesalahannya.

Asyila menggeleng-gelengkan kepala. “Sudahlah. Malu sekejap jer kut. Lama-lama diorang penat tahulah mulut diorang berhenti mengata. Tapi aku tak tahulah pulakkan bila diorang nak berhenti. Tu lah kau. Kepochi sangat. Belum apa-apa dah canang satu office.” Sedas Asyila sambil cuba menakut-nakutkan Airani.

“Kenapalah mulut aku ni suka sangat kecoh-kecoh dulu kan.” Airani menampar-nampar mulutnya sendiri. Lihatlah bahana mulut sendiri. Dia yang terpaksa menanggung malu.

“Kau buat tak tahu jerlah. Glemer kut bila jadi bahan satu pejabat. Glemer-glemer ni kan kau suka.” Kata Asyila.

“Syila kau janji yer, jangan bagi tahu orang lain yang aku impian aku nak jadi isteri doktor hancur berkecai.” Ujar Airani kepada Asyila. Setakat ini Asyila sahaja yang tahu tentang hubungannya yang tidak jadi itu. Belum sempat Asyila menjawab cepat-cepat Airani menyambung lagi kata-katanya apabila terlintas lagi perkara yang ingin dia luahkan kepada Asyila. “Tapi beb, mesti pelik kalau tiba-tiba status Facebook aku dari in relationship jadi single. Arrgghhh…” Airani semakin huru hara. Bagaimana dia perlu membuang status di Facebook. Kalau sudah bertukar status di Facebook, sah-sahlah semua orang akan tahu.

“Baguslah tu. Kalau single barulah berani orang nak tackle.” Asyila memberi semangat.

Dahi Airani berkerut mendengar kata-kata Asyila itu.

Positif Airani. Ada benar kata-kata Asyila itu. Lagipun, sudah pastilah 3999 di dalam friend list aku itu akan memberi kata-kata semangat untuk aku boleh meneruskan hidup walaupun tak ada boyfriend. Single is simple! Double akan buat hidup jadi trouble!! Semangat!!! Desis hati Airani cuba memberi semangat untuk dia dia meneruskan kehidupan sebagai seorang yang berstatus single di dalam laman mukabuku.

“Sudahlah Aira. Menyampah pulak aku duk melayan duka lara kau ni. Jom makan cucur udang. Sedap gila cucur udang mak kau ni.” Ajak Asyila.

“Kau pergilah dulu. Aku tak ada selera.” Balas Airani lemah terus merebahkan semula badan di atas katil.

“Beb, jangan nak over boleh tak. Jom cepat.” Asyila menjerit kecil apabila melihat Airani sudah kembali bergolek-golek di atas katil bersama teddy bear pink besar pemberian dari Lutfi itu. Cepat dia menarik tangan Airani untuk mengikut dia ke dapur dan menikmati cucur udang Makcik Zaharah. Budak ini kritikal sangat kut!!!!


 

6 comments:

maisarah sarah said...

kak ni novel baru ke pe?menarik.hehe nnti smbung ag ye

cikdidasyuhada said...

ok. awl2 dh x suke kak fiza and lutfi. jht tol! dush!

em,x sabo nak bace smbungan cite ni! hehehe..

Reen said...

best :)

MaY_LiN said...

alahai..
sedihnya..
da jadi macam kesah ku pula..

Sheeda Minhaj said...

bagus kak!

nurcahaya said...

I LOVE IT!!! akak ada bakat!