Wednesday, April 14, 2010

YESS BOSS!! BAB 7

“Awak tak keluar lunch Aryana?” Soal Ilham apabila keluar dari biliknya.
Aryana mengangkat wajah. Dari skrin computer dia beralih melihat Encik Ilham yang berdiri dihadapannya kini. Kepala digeleng perlahan.
“On diet?” Soal Ilham lagi.
“Tak bos.” Aryana sekadar menjawab. Jemarinya masih lagi menari rancak di atas papan kekunci bagi menaip laporan bajet berkenaan projek perumahan kos rendah di Semenyih.
Kedua tangan encik Ilham menopang pada meja setiausahanya itu. Pandangan jatuh pada seraut wajah milik Aryana. Gadis itu masih tekun mengadap kerjanya. Salah satu perkara tentang Aryana buat dia semakin menyenangi gadis ini adalah kerana Aryana seorang perkerja yang rajin. Betul pilihan ayah. Aryana amat berdedikasi!! Bagi apa sahaja kerja pun pasti semuanya gerenti beres. Ada lagi perkara yang membuatkan dia semakin selesa berkerja dengan Aryana adalah kerana sikap gadis ini yang begitu ringan mulut untuk bertanya jika ada yang dia tidak tahu. Aryana memang rajin belajar.
Aryana mendongak kepala ke atas. Dia menjadi gelisah apabila melihat Encik Ilham merenung setiap inici dirinya. Sudahlah tu merenung orang dengan mata membuntang. Alahaiii bos kecil… Punyalah tadi semangat Encik Ilham happy membara selepas malam tadi berjaya mengenakan Aryana takkan tak sampai sekerat hari anginnya datang kembali. Bos ni kadang-kadang angin senggugutnya mengalahkan orang perempuan. Orang perempuan pun senggugut Cuma seminggu sahaja bos pulak sampai 365 hari setahun direct tak pernah berhenti. Angin sahaja…..
“Time rehat adalah untuk berehat dan bukannya untuk berkerja.” Kata Ilham selamba. Mengajar Aryana kepentingan menguruskan masa dengan efisyen. Apa-apa pun time makan kena makan. Bila masa kejer wajiblah berkerja.
“Sikit lagi ajer ni bos. Datuk nak cepat.” Sengaja Aryana memberi alasan. Lagipun dia bukan anak kecil yang perlu diberitahu bila masa dia patut makan. Kalau dia lapar pandailah dia pergi makan. Hatinya masih sakit apabila mengenangkan gurauan Encik Ilham malam semalam yang memang melampau. Terasa seram sejuk badan dibuatnya. Mujur hari ini tidak kena demam. Kalaulah Encik Ilham tidak lewat tiba semalam, dia memang bakal dikerjakan oleh Mat rempit-mat rempit tu. Menurut kata encik ilham ketika menghantarnya pulang semalam, dia sengaja membiarkan Aryana berjalan seorang diri untuk ke stesen. Mahu melihat keberanian kononnya. Tak tau pulak di kawasan pejabat malam-malam hari ini menjadi tempat mat rempit dan kutu rayau melepak dan merempit. Kononnya. Kalau betul-betul terjadi sesuatu yang buruk kepada dirinya semalam, Encik Ilham akan diheret terus ke mahkamah. Tak ada kompromi.
“Macam awak tak faham perangai datuk. Sudahlah tu. Jom teman saya lunch.” Balas Ilham seterusnya mempelawa Aryana untuk keluar makan tengahari dengannya buat pertama kali.
Aryana membulatkan mata seakan tidak percaya dengan apa yang didengarinya. Benda paling ajaib untuk hari ini. Entah-entah ada lagi rancangan Encik Ilham mahu mengenakannya. Kepala Encik Ilham tu selain dari memikirkan kerja ada masa juga untuk memikirkan idea jahat bagi mengenakan orang lain.
“Tak apalah bos.” Aryana menolak secara berhemah. Dia taknak kena main lagi. Kalau pun betul Encik Ilham mengajak dia untuk pergi makan tengah hari dia seganlah nak keluar dengan Encik Ilham berdua. Sudahlah mulut pembawa diluar tu sudah pandai menyebarkan gossip. Dia tidak mahu mencari pasal. Lagi pun dia selalu ingatkan diri sendiri supaya jangan over sangat melayan karenah encik Ilham. Yerlah, mata orang hanya memandang apa yang mereka nampak sahaja. tak tahu apa-apa terus main ‘bang’ sahaja. jadi jika tak mahu timbul fitnah pandai-pandailah fikir sendiri. Yang mana patut dielak haruslah dielakkan.
“Cepat!!” Arah Ilham tegas seterusnya cuba menggunakan kuasa vetonya.
Aryana mengeluh perlahan. Aiyooo… Takkanlah nak makan pun kena paksa-paksa macam ni. “Saya ada bawa bekal bos.” Kata ARyana polos. Telunjuknya menunjuk pada beg bekalan makanannya yang ada di atas meja untuk dijamah sebentar lagi.
Ilham ketawa kecik mendengarnya. “Awak bawak bekal” Dia menyoal pelik. Jarang dia mendengar ada kakitangannya membawa bekalan sendiri dari rumah. Mereka kebiasaannya akan makan di medan selera yang berhampiran bangunan pejabat ini.
Aryana hanya mengangguk.
“Baiklah kalau macam tu saya pun nak makan jugaklah bekalan yang awak bawak tu. Nak jugak rasa sedap ker tak sedap apa yang awak masak tu. Anggap sahaja sebagai ucapan balasan kerana saya tumpangkan awak sehingga ke rumah semalam.” Bersahaja Ilham menuturkan.
“Hahhh…” Aryana sudah ternganga luas. Encik Ilham memang tidak pernah ikhlas. Ada pula minta balasan.


“Cepatlah.” Jerit Ilham yang sudah jauh berada di hadapan.
Aryana hanya berjalan lemah sambil memegang bag yang berisi bekalanan makanannya. Di dalam beg ini turut sama berisi dengan sebotol air meniral botol besar, pinggan dan cawan kertas untuk mereka berdua. Hari ini tak pasal-pasal pula bekalannya makan tengaharinya terpaksa dibahagi kepada dua pula. Kena paw dengan bos sendiri. sungguh tak senonoh bos ni tau!!
Beg bekalan di letak di atas meja kayu. Aryana mengeluarkan isi kandungan di dalam beg. Sambil-sambil itu matanya ligat melihat kawasan di sekeliling rooftop bangunan tempat dia berkerja. Sudah hampir dua bulan dia berkerja di sini dia langsung tidak tahu di atas bumbung Wisma Ala mini ada pula ruang untuk beristirehat sambil boleh menjamu mata dengan pemandangan ini di sini.
“Sini hanya lembaga pengarah sahaja yang dibenarkan masuk. Awak bertuah sebab hari ini awak boleh masuk ke sini. Semua sebab VIP Access yang saya berikan.” Terang Ilham ringkas sebaik sahaja di melabuhkan punggung di atas kerusi kayu berhadapan dengan Aryana . Dia seakan mengerti bila melihat pandangan jakun setiausahanya itu.
Aryana mengangguk perlahan. Errmm…VIP Access? Yerla sangat. Macamlah dia ini menghadiri ujibakat AF yang boleh diberi VIP Access untuk terus ke stage 2. Hello…. Jimmy Shenly ajerlah yang ada mandate untuk beri orang VIP Access.
Pandangan mata Aryana masih lagi melilau memerhati keadaan sekeliling rooftop ini. Memang tempat ini eksklusif. Pandai ahli lembaga pengarah buat port mereka sendiri. patutlah di sini juga tersedia hamparan rumput tiruan dan sebuah lubang golf. Bosan-bosan kerja bolehlah ahli lembaga pengarah training main golf di sini. Dari sini jelas, kelihatan sayup-sayup KLCC dan KL Tower. Cantik!!
“Apa yang awak bawak hari ini. Tak sabar saya nak rasa.” Ilham bertanya girang. Terujanya dia nak merasa semua air tangan Aryana.
Suara Encik Ilham yang bertanya, mematikan pandangannya ke atas keindahan Kuala Lumpur. PErlahan, Aryana membuka tudung Tupperware satu persatu. Lemah rasanya bila makanan tengaharinya bakal dicukai sebentar lagi.
Ilham memandang ketiga-tiga Tupperware yang telah pun dibuka penutupnya. Matanya bersinar. Dia menelan air liur. Sedapnya……
“Awak masa semua ini?” Soal Ilham bagai sukar mempercayai yang Aryana boleh masa semua ini. Lauknya simple tapi mudah membuka selera dia untuk makan tengahari ini. ada ikan keli berlada dan sayur peria goreng bersama udang kecil sudah sedia di hapadan mata. Tinggal mahu ngap sahaja. dia menelan air liur lagi. Lamanya dia tak merasa makanan sebegini. Biasa kalau nak makan macam-macam ni dekat rumah keluarga ajer.
Sekali lagi Aryana mengangguk lemah. Senyum terukir diwajah sumbing rasanya.
“Semua ini favourite saya awak tahu tak.” Beritahu Ilham dengan penuh ceria.
“Tak tahu…kalau tahu dah tentu aku bawak benda lain buat makan hari ini.” Aryana sekadar menjawab di dalam hati.
Tanpa perlu menunggu Aryana terus sahaja lincah tangan Ilham meletakkan nasi ke dalam pinggan kertas. Tanpa sedar juga ikan keli yang hanya ada seekor terkontang kanting di dalam bekasanya Ilham letak di dalam pinggan. Begitu juga sayur peria goreng yang cukup laju disudu. Sekadar membaca bismillah terus Ilham menjamah makanan yang penuh di dalam pinggan. Berselera dia hari ini. Masakan Aryana bukan cantik pada rupanya, tapi sedap pada rasanya juga. Meletop sungguh..
“Errrpp.. Alhamdulillah.” Ilham bersendawa kenyang. Syukur kehadrat Illahi kerana diberikan rezeki yang lazat kepadanya hari ini.
Aryana sekadar memandang kosong tlang ikan keli dan Tupperware sayur peria yang sudah licin. Sayu hatinya saat ini. Encik Ilham ini betul tarak guna punya olang. Buat semua makanan ini macam sendiri punya padahal ini makan dia yang punya. Makan tak toleh kiri kanan. Main belasah sahaja. Huhhh…
Ilham mengangkat padangan mata kea rah Aryana yang sekadar merenungnya dari tadi. diam tidak berkutik Aryana memerhatikannya. Seketika baru dia tersedar yang dia sudah terlebih makan tanpa segan silu sampai habis licin bekalan yang dibawa oleh Aryana.
“Sorry Aryana. Saya tak tahan tengok semua lauk yang awak masak ni.” Katanya bersahaja.
Aryana sengih ajerlah. Takkan dia nak marah-marah, lepas tu baling semua Tupperware kosong ini ke muka Encik Ilham, walaupun saat ini memang itu ajer tindakan yang sesuai nak dibuat pada Encik Ilham. Encik Ilham tu bos. Bos always right.
“Tak apalah bos.” Balas Aryana tidak bernada. Dipaksa bibir menarik sengih terpaksa. Memanglah kalau bukan sebab lelaki dihadapan ini adalah bos dah lama dia wachaaa ajer.
“Okeylah Yana. Saya turun dulu. Anyway terima kasih untuk bekalan yang sedap ini.” Bersahaja tanap ada rasa bersalah sahaja Ilham menuturkan. Gendang gendut tali kecapi. Kenyang perut suka hati. Itulah Ilha saat ini selepas dia Berjaya mengsonglap ke semua bekalan Aryana. Dia memang sedang bersenang hati sekarang ini.
Aryana langsung tak ada perasaan berbunga bangga atau nak kembang hidung bila Encik Ilham tak habis memuji masakannya. Hilang sahaja Encik Ilham dari padnagna mata lancar sahaja mulutnya menyumpah seranah lelaki itu.
“Sebal. Sebal.” Ngomel Aryana sambil tangannya ligat memasukkan semula TUpperwore kosong ke dalam beg. Tupperware tadi di hempas-hempas kasar bagai menunjukkan tanda protes dan ketidakpuasan hati terhadap penindasan yang sangat melampau yang telah dilakukan oleh Encik Ilham. Perutnya pula sudah berkeroncong hebat. Nampak sangat dia sedang lapar. Hari ini terpaksalah dia menjamah biskut kering dicicah dengan teh panas sahaja. esok dan hari-hari seterusnya dia takkan bawa bekal lagi. Taubat dia takkan bawak. Pasti!!!
Aryana melangkah lemah ke mejanya. Selesai mengemas tempat makan tadi dia mengambil kesempatan untuk lepak-lepak sebentar di sana. Bukan selalu dia boleh dapat VIP Access untuk ke sana pun melainkan kalau dia volunteer nak menyediakan makan tengahari untuk encik Ilham. Tapi selepas apa yang terjadi hari ini, mustahil!!! Lagipun turun awal-awal nak buat apa. Masa rehat masih ada. Nanti tak pasal-pasal bos kecil tu melakukakan penindasan terhadap orang bawahannya lagi. Dikerah untuk buat itu ini diwaktu dia patutnya berehat.
Ketika masuk keda biliknya, mata Aryana tertancap pada bungkussan plastic Mc Donalds yang masih panas di atas mejanya. Ini dalam dilihat. Set Big Mac besar berserta kada di dalamnya. Kad dibuka.
‘Ini sebagai ganti untuk bekalan awak tadi. enjoy ur lunch.’
~Ilham~
Terbit senyuman kecil usai memabca kad tersebut. Dari luar Encik Ilham yang sedang tekun mengadap skrin laptop diperhati. Dan dia tersenyum lagi. Kali ini dia harus mengakui kehebatan Encik Ilham yang satu itu. Atur ayat memang perfect. Patutlah ramai wanita terkulai layu. Sementara ada lagi sepuluh minit sebelum waktu rehat habis, terus Aryana mengambil beg plastic McDonald di bawa ke pantry. Rezekinya hari ini diganti dengan McDonal. Senyum Aryana sehingga ke pantry tidak lekang dibibir.

14 comments:

Anonymous said...

hehee....suka cite ni...tersenyum sorg2 bila baca...sambung la lagi...

~angsa biru~

Anonymous said...

macam pernah bc sebijik sama kt hani ramsul

MaY_LiN said...

aduhai..
memang la bos ni..
pandai yea..
akak da sengih je baca n3 hari ni..
thanks

Aisha @ Sara Hamza said...

best2....eila sambung lagi......

missn said...

bukanlah... ni part yang dalam cerpen yes boss! eila jugak kn...
patut cam penah bc...
huhu..
cepat2 sambung...=)

aqilah said...

kesian....yana.....and, pada masa yg sama, thanks boss!!!!

hawahashima said...

best...sambung lg yerr...

...CiKdiDa... said...

to anonymous 2..ape lak cite hanni ramsul..ni mmg cite eila la...dulu crpen je..skg dh upgrade jd bersiri...

em..smbung lg..ehehe

miznza84 said...

best...sweet sangat.. tak sabar nk tunggu stage seterusnya...nk lagi...

alreinsy said...

ha'ah betul tu.. dulu cerpen, skg ni jd e-novel... suka2... tersengih2 dok baca n3 kali nih... suka2... sweet...

Anonymous said...

eyyyy .. cte ne beshhhhh !!!!!
super duper beshhh !!
pat2 sambung ..
mst pasni ag tomey .. eheh

sizuka++ said...

cter ni mcm cter ym berbicara la...
best sgt2...
tersengih sorng2..hehe...
alahai terpikat..haha

PoMpuaN KebeRet said...

wah,,citer ni lagi gempak dari 2x5..best bangat..!!
aku suker tul dgn citer ni...
ariela..u r the best ..!!!

pinkpurle amie said...

sammmmmmmmmmmmbbbbbuuuuuunnnngggggg
ccccceeeppppaaatttttttttttt...;p
gempak la..;p